KrM KDCD008624 - Bostad

KrM_KDCD008624.jpg
Garvaren 11
Norregatan 13/ Västergatan 2 o. 4.
Lundbergska gården. Gårdssidan.
Utmed Norregatan på sockel av murfogad sprängsten en länga med sydflygel längs Västergatan och norrflygel inåt tomten. Tjärat korsvirke med gulkalkade fack, gröna snickerier och tak täckt med enkupigt rött tegel. Pardörrar med liggande profilerad panel och överljus.
I väster slutes gården av en fristående halmtäckt uthuslänga av rödgärgat skiftesverk med tjärade stolpar, förbunden med sydflygeln av en grönmålad paneklädd port. Längans gavel åt Västergatan är f.n klädd med röfärgad locklistpanel.
Interiör. Uthuslängan har iinrymt stall, vedbodar, förråd och dylikt och åt Västergatan en skomakeriverkstad, som sommaren 1972 byggs om. Denna länga tjänar fortfarande som förrådsutrymme och har bortsett från ytterbeslag, inga fasta inredningsdetaljer av intresse.
Bostadskomplexet är sedan några år genomgripande ombyggt med bibehållande av en del inredningsdetaljer av intresse. Enkeldörrar av 1600-talstyp med fyra utompåliggande fyllningar och S-gångjärn (närmast Rosén 15), ett par runda dekorerade kakelugnar från 1700-talets slut, och under vindstrappan en del av en väggmålning av samma typ som de nyupptäckta målningarna i Håkansonska gården (Torget 5), Under längan åt Norregatan finns i söder en tunnvälvd källare med kullerstensgolv och nedgång från gården.
Vid ombyggnnden iakttogs en icke närmare dokumenterad dekoration på norra flygelns norra innervägg, bestående av målade slingor och takbård av rosafärgad putsgrund. Denna dekor hade möjligen bevarats under tapetlager men vittrade snabbt bort efter friläggandet och kunde inte räddas.
I samband med ombyggnaden avlägsnades en c:a halvmeterstjockt lager jord och hästspillning från gården, unde detta framkom den kullerstensbeläggning som nu syns.
Före ombyggnaden var ytterväggarna vitputsade, men sedan putsen knackats av upptäcktes att åtskilliga timmerdetaljer var rötskadade och att nyupptagna fönster hade placerats fel mot vad som anvisas av timmersschemat. Detta rättades nu till.
Taken lades om, mestadels med nytt tegel, men till norra flygeln användes med stor kostnad de hela pannor som kunde letas fram från den gamla taktäckningen. Detta tak har trots flitig reparation sällan länge förblivit tätt och kommer att läggas om med modernt tegel.
Vid ombyggnaden iakttogs spår av äldre fasadbehandling: fasaden åt Västergatan hade haft korsvirket rödmålat, och norrfasaden åt trädgården hade haft muren i tegelimitation, medan gårdsfasadan hade tjärat korsvirke.
- Gården har sitt namn efter en handelsman Lundberg, och köpte den år 1896, och av vars döttrar nuvarande ägaren har köpt den.
Kartor: På kartan från 1600-talet är längan vid Norregatan och en flygel längs Västergatan markerade. På 1776 års karta har norra flygeln tillkommit, här finns också en länga i väster, som är sammanbyggd med en egen flygel längs Västergatan.
Om denna länga i väster är identisk med den nu befintliga, vilket synes troligt av llås och beslag att döma, så har den sedermera förlorat sin flygel och förlängts till sin nuvarande omfattning. Detta är svårt att avgöra utan noggrann undersökning, då gården aldrig blivit försäkrad i Brandförsäkringverket.

Objekttyp

Titel

KrM KDCD008624 - Bostad

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

KDCD008624

Tillkomsttid start

1973

Ämne 1

Bostad

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Kvarter

Garvaren 11

Motiv - Ort

Åhus

Motiv - Socken

Åhus

Motiv - Kommun

Kristianstads

Motiv - Härad

Villands

Motiv - Län

Skåne

Motiv - Land

Sverige

Material 1

Papper

Källhänvisning

“KrM KDCD008624 - Bostad,” Regionmuseet Skåne, hämtad 25 juli 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/336508.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!