KrM KDCD008333 - Villa

KrM_KDCD008333.jpg
V. Hamngatan 5/ Sjögatan 8
Von Bergenska gården
Vid Sjögatan och V. Hamngatan en vinkelbyggnad, reveterad med vit slätputs och med tjärad sockel samt högt sadeltak, täckt med nytt rött enkupigt tegel. Under reveteringen rödfärgat korsvirke med spritputsade, först rödfärgat och sedan gula fack. Beigemålat plank. Dörr åt Hamngatan med liggande profilerad panel och överljus, till vänster, därom två kvadratiska dubbla fönster med blyspröjsar. Delvis synliga bjälkhuvuden.
I väster en tillbyggnad med lägre takresning och med inre och yttre snickeridetaljer från sekelskiftet. Snickerierna handmålade.
Åt gården har husdelen utmed Sjögatan bilivit breddad och fått en ny vägg av fogstruket tegel. Husdelen utmed Hamngatan har haft samma korsvirkesutseende som åt gatan men reveterats med spritputs med färgföljden inifrån och ut vit, rosa,vit, 3 beigestrykningar och 3 vita. Brygghusingången åt gården har kvarsittande beslag efter halvdörrar och stängs nu av en enfyllnings 1700-talsdörr
med ovnamental kontur på fyllningen.
Interiör: Halvfranska enkeldörrar från sent 1700-tal, en med ursprungligt lås och rundade plattgångsjärn.
Brygghuset har kalkstensplattor på golvet och en lucka med nedgång till bjälkkällare, vars golv cementerats mot fukten. Längst i väster i tillbyggnaden en kullerstensatt gång från gata till gård. I ett rum en rund kakelugn med manfärgad stänkdekor. Huset är numera något förfallet och bebos blott sommartid.
Försäkringar: Första försäkringen 1794 för kofferdikaptenen Magnus Wendell. Då längst i väster fanns en port med inkörsel till gården. Ny försäkring 1837 för kofferdikaptenen L. Larsson (vägrad) och 1846 (pastorn P:J. Norlander på Björstorp) - blott smärre förändringar. Åter 1898, då väggarna var kalkrappade och finputsade och huset höll på att repareras . Ägare fröken Hilda von Berger. Sista försäkringen 1907 "tillföljt omrestaurering jämte nybyggnad" samme ägare. Porten i väster ersatt med den nuvarande tillbyggnaden, södra längan har fått tegelmur mot gården och i östra längan har inrättats manufakturaffär. Samme ägare.
Denna gård inköptes 1858 från P.J. Norlander av packhusförvaltaren C von Bergen. Efter dottern Hildas död övergick den till fabrikören Dunker i Helsingborg, som sålde den till fröken Lina Olsson, ägaren av grannfastigheten vid torget.
Försäkringar N:r 1902, 16912, 19091, 32578 och 38966.

Objekttyp

Nyckelord

Titel

KrM KDCD008333 - Villa

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

KDCD008333

Tillkomsttid start

1972

Ämne 1

Villa

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Kvarter

Bagaren 8

Motiv - Ort

Åhus

Motiv - Socken

Åhus

Motiv - Kommun

Kristianstads

Motiv - Härad

Villands

Motiv - Län

Skåne

Motiv - Land

Sverige

Material 1

Papper

Källhänvisning

“KrM KDCD008333 - Villa,” Regionmuseet Skåne, hämtad 29 juli 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/336217.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!