KrM 6701 - Balja

KrM6701.jpg

Titel

KrM 6701 - Balja

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

6701

Tillkomsttid start

1700

Beskrivning

Balja av trä med tvär- och längsgående beslag av mässing, ej komplett. Bitar saknas i båda ändar (utan kavel).

Strandgods funnit vid svenska sydkusten.
År 1870 var Mårten Österlund (uppsyningsman och föreståndare vid Mälarhusens livräddningsstation) ute med sin båt på det ställe, där enligt de gamles utsago det tyska örlogsfartyget skulle ha förolyckats på mitten av 1700-talet. Plötsligt fick han se en hel hop värjor ligga kringspridda över den ljusa botten. Några av dem lyckades han fiska upp. År 1888 inträffade precis samma historia. Några av dem kunde han även denna gång få upp.
År 1891 fick han se ett väldigt fartygsskrov ligga blottat nere på botten och denna alldeles översållad av värjor, 80 st. bärjades denna gång. Även en del ekstav från tunnor fick han upp. Några av dem hade ett årtal inbränt, men vilket kan icke uppgivas, men det skulle vara något på 1740-talet. Värjorna såldes på tullaktion i Ystad för 800 kronor.
I Mandelgrenska samlingen i Lund förekommer på ett blad, skrivet om Löderup 1850, följande anteckning: "40 st. värjor äro hittade uti sjön vid Sandhammar af Handlanden F. Stålhammar för cirka 8 dagar sedan, Den 17/7 1865". På bladet har senare antecknats: "Vid Sandhammaren hittade man senare hela tunnor med sammanrostade officersvärjor. Af dessa, som ha vackert utförande, finnes en på Svabesholm, en i Borrby samt en på Historiska museet i Lund". Den sistnämnda anteckningen, som saknar datum, kan möjligen syfta på det stora fynd av värjor, som Mårten Österlund gjorde året 1891.
En av de nämnda 80 värjorna är i gott behåll hos en lantbrukare i Borrby. Den är förvånansvärt väl bibehållen. Inne i skidan har den en längd av 114 cm. Skidan är av läder, är försedd med mässingsskenor på såväl de flata sidorna som på kanterna samt har sju mässingsband runt lädret. Handskyddet består av mässing, är vackert utsirat och av tjockt gods. Det har den tyska örnen i upphöjd relief och bokstäverna F.R. sammanflätade (Friedrich Rex, Fredrik den store?). Värjfästet slutar med en mässingsknapp.
Ur Frans Löfström: "Kring Sandhammaren".

Sakord

Balja

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Militärväsen

Specialbenämning

Fäste till pallasch

Negativnummer

KrM6701

Material 1

Trä

Material 2

Mässing

Källhänvisning

“KrM 6701 - Balja,” Regionmuseet Skåne, hämtad 27 november 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/28610.