KrM 5940 a - Skrin

EE_Kr.M.5940a-2.jpg
EE_Kr.M.5940a-3.jpg
EE_Kr.M.5940a-4.jpg
EE_Kr.M.5940a.jpg

Titel

KrM 5940 a - Skrin

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5940

Littera / subnummer

a

Beskrivning

Rektangulärt skrin med skjutlock. Ståendes på runda fötter. Locket är något välvt och har dragknopp i ytteränden. Skrinet är helt täckt med karvsnittsdekor och målning, bottenfärgen är blågrön.
Locket kantas av nagelsnitt målad i rött. Runt om locket löper en nagelsnittsbård i svart. På locket finns sju cirklar med karvsnittsrosetter vilka går in i varandra och tillsammans bildar en något kantig cirkel. Rosetterna är målade röda med några blad i svart. Vita nagelsnitt mellan rosettbladen. Ovanför och under den kantiga cirkeln finns tulpanformer i rött och svart. Locket är också märkt med målade initialer, HJD, i vitt.
Skrinets långsidor är dekorerade med röda karvsnittsrosetter på rad med vitt och blått i mitten. Röda och svarta nagelsnitt ramar in rosetterna. De sinkade hörnen är målade röda.
Kortänden fram har två rader med röda rosettblad med svart mellan bladen. Mellan raderna löper ett fält med röda och vita nagelsnitt och målade vita prickar. Allt inramas av röda och vita nagelsnitt.
Kortänden bak är dekorerad med tre röda och svarta tulpanformer med vita prickar ovanför. Inramat av svarta, röda och vita nagelsnitt.
Svarvade svarta knoppar till fötter.

Testamentarisk gåva av doktorinnan A. Svanberg.

Neg.karta: 93/23

Sakord

Skrin

Klassifikation 1

Heminredning

Klassifikation 2

Förvaring

Specialbenämning

Fästmöskrin

Negativnummer

KrM5940_a

Material 1

Trä

Material 2

Furu

Teknik 1

Sinkat

Teknik 2

Karvsnitt

Signering / märkning

HJD

Källhänvisning

“KrM 5940 a - Skrin,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/27412.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!