KrM 5767 - Fat

Krm5767.jpg

Titel

KrM 5767 - Fat

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5767

Beskrivning

Fat, av Urbino-fajans. Dekorerat med målat mytologiskt motiv i mitten. Målningen föreställer två män - en ståendes med grått hår och skägg, röd och lila mantel/toga - en sittandes med brunt hår och skägg och blått tygskynke över höften, samt ett barn (kerubliknande fast utan vingar) med gult tygskynke runt kroppen, hållandes en vit oval sten el dyl i händerna. Bakgrunden utgörs av ett landskap, en skogsbacke med öppet fält nedanför.

Fatets brätte är bemålat med vita hjärtformade medaljonger mot blå botten och gul inramning. I varannan medaljong är målat en figur med människoansikte, vingar och sländformad bakkropp, omringad av två fantasidjurhuvuden och slingrande blad i övervägande gult, grönt och blått. I de övriga två fantasidjur, gripliknande, på var sida om en liten svart medaljong med vit spöklik figur inuti. Mellan de hjärtformade medaljongerna är målat gråvita kronor och akantusliknande blad. Vit undersida.

Urbino - stad i Italien, under 1500-talet centrum för fajanstillverkning, känd för berättande framställning målad i starka färger över föremålets hela yta (s k istoriati, efterliknades senare i Frankrike, bl a Nevers).
Ref.litt: B Tunander "Illustrerat Antiklexikon", 1986.

Sakord

Fat

Klassifikation 1

Heminredning

Klassifikation 2

Prydnadsföremål

Negativnummer

KrM5767

Material 1

Keramik

Material 2

Fajans

Teknik 1

Målat

Teknik 2

Dekorationsmålat

Källhänvisning

“KrM 5767 - Fat,” Regionmuseet Skåne, hämtad 22 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/27250.