KrM 4317 - Kista

KrM4317.jpg

Titel

KrM 4317 - Kista

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

4317

Beskrivning

Brunbetsad kista av ek med välvt lock. Dekorerad med reliefsnideri och skuren dekor i renässansstil på framsida och gavlar.
Framstycket är prytt med fyra rektangulära fält. I fälten finns en portal, dekorerad med symmetriska slingermönster. Inuti portalen verkar träet vara ådringsmålat/betsat. Två skurna blommor är placerade på var sida om portalens rundbåge. Mellan portalerna/fälten löper lodräta räfflor/profileringar. Mitt på framstycket sitter en nyckelskylt av järn, dekorativt utformad. Nyckel saknas.
Ekkista skulpterad,
något avsmalade nedåt, med kupigt lock. Kistan som står på 4 svarvade fötter har nedtill kraftigt profilerad sockel. Däröver å framsidan 4 rikt dekorerade upptill bågformigt arbetade fält med rosetter i svicklarna.
Ovanför de fyra rektangulära fälten löper en profilerad list med tandsnitt och bågformer. Ytterligare ovanför, närmast locket, finns fyra liggande rektangulära fält dekorerade med symmetriskt slingermönster samt, i de två mittersta fälten, en blomma.
På kistgavlarna återkommer portalmotivet, med pilastrar och rundbågen dekorerad med skurna små cirklar och streck, samt listen med tandsnitt och bågformer ovanför. Överst finns ett rektangulärt fält med symmetriskt slingermönster. Lodräta räfflor/profileringar på var sida om portalen. Handtag av järn, silverfärgat, är fastsatt i portalen.
Längst ned på kistan löper en profilerad list. Fötterna är runda, ett i var hörn.
Inuti läddika till vänster.
Har försvaras en del vävnader mm.
Inköp 1895

Sakord

Kista

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Förvaringsmöbler

Negativnummer

KrM4317

Material 1

Trä

Material 2

Ek

Teknik 1

Snidat

Teknik 2

Skuret

Källhänvisning

“KrM 4317 - Kista,” Regionmuseet Skåne, hämtad 28 juli 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/24682.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!