KrM 41/80 2a-b - Klänning

KrM41Y80_2a-b.jpg

Titel

KrM 41/80 2a-b - Klänning

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

41/80

Littera / subnummer

2a-b

Tillkomsttid start

1940

Beskrivning

Klänning i konstfiber, mjukt tyg med ljusgrön botten och vita ränder av två slag. Den tvärrandiga klänningen slutar en bit nedanför knäet (ev. vadlång), är avskuren i midjan, har vitt plastskärp, holkärm, krage och veckad kjol, och är ofodrad.
Överdelen har knäppning mitt fram, fyra knappar av pärlemor. V-formad halsringning med nedvikt krage med små slag och slaghack. I midjan finns på framsidan två invändiga motveck som är "nedsydda" en liten bit och därefter öppnar sig upp mot bysten. Överdelens bakstycke har i midjan två små veck.
Kjolen har två våder. Framvåden har tre + tre djupa veck i midjan. Mitt bak finns ett djupt invändigt motveck, nedsytt från midja tom stuss. Baktill finns också två insnitt från midja till stuss. I vänster sidosöm finns i midjan ett 200 mm långt blixtlås. I höger sidosöm har kjolen en ficka.
Skärpet är 20 mm brett och trätt igenom sidornas trådhälla. Även spännet är av konstläder.

Gåva genom dottern Gunilla Lundgren, Enskede, och sonen Bengt Sommelius, Ängelholm.

Sakord

Klänning

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar

Specialbenämning

Klänning med skärp

Negativnummer

KrM41Y80_2a-b

Material 1

Konstfiber

Material 2

Plast

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Tuskaft

Signering / märkning

40

Källhänvisning

“KrM 41/80 2a-b - Klänning,” Regionmuseet Skåne, hämtad 15 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/24362.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!