KrM 40/80 4 - Klänning

KrM40Y80_4.jpg

Titel

KrM 40/80 4 - Klänning

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

40/80

Littera / subnummer

4

Tillkomsttid start

1940

Tillkomsttid slut

1950

Beskrivning

Mörkblått kraftigt, kräppat tyg med blank avigsida och randig struktur.
Klänningen slutar nedanför knäet, har lång ärm och slag med beige spets, är avskuren i midjan, har kjol med något veck och skärp i midjan.
Klänningslivets framsida har knäppning med fyra överklädda knappar och knapphål. Båda framstyckena har en dekorativ söm från axelsömmen ned till midjan. Utanför den garnerade sömmen finns två korta insnitt över axeln vilka öppnar sig i ett litet veck. I midjesömmen finns två motsvarande små veck.
Bakstycket är rynkat i midjan, blusar.
V-formad halsringning, smala slag med spetsig snibb. På slagen har monterats maskintillverkad spets. Bred halslinning i nacken.
Formklippt ärm med sprund vilket har dold knäppning i tre tryckknappar. Sprundet övergår i ett insnitt som löper upp till armbågen. Vid den fållade öppningen, längs sprundet och del av insnittet sitter sex stycken överklädda små garneringsknappar (en knapp saknas).
Kjolen har två våder fram och två bak.
Mitt bak finns ett dubbelt invändigt djupt motveck och på båda sidor om vecket ett insnitt från midjan ned till stussen. I vänster sida, i midjan, ett 200 mm långt dolt blixtlås.
I sidorna en trådhälla för skärpet (en hälla är trasig) , som är hopsytt med klänningen mitt bak. Skärpet är 30 mm brett, har ett överklätt spänne utan pinne men med tryckknapp vid den spetsiga kortsidan.
Axelvaddar.
Övre halvan av bakstycket är fodrad med mörkblått, glansigt konstfibertyg, crepe de chine.

Neg.karta 96/09.

Sakord

Klänning

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar

Negativnummer

KrM40Y80_4

Material 1

Konstfiber

Material 2

Crepe de chine

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Sytt

Källhänvisning

“KrM 40/80 4 - Klänning,” Regionmuseet Skåne, hämtad 13 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/24253.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!