KrM 3923 - Kista

KrM3923.jpg

Titel

KrM 3923 - Kista

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

3923

Beskrivning

Rektangulär kista med platt lock. Locket målad i mörkblått. Framsidan och gavlarna är dekorerade med målade sniderier i relief. På framsidan finns två av Jesu lärljungar med gloria, svart långt hår och skägg, grön mantel över röd kjortel och blå ärmar, hållandes sina attribut: en hammare och en såg. Figurerna står i varsin portal, bestående av vita kolonner och gul -och vit båge, med inslag av blått och rött. Ovanför portalen finns deras namn målade i vitt: S MATTHÆVS och S SIMON, mot blå bakgrund i ett dekorativt utformat fält.
Längst ut på var sida finns två karyatidliknande människofigurer med dekorativa utsmyckningar och målade i blått, grönt, vitt och rött. Mellan lärljungarna finns ett ljusgråblått lejonhuvud vars gap är nyckelhålet (nyckel saknas) och nedanför samma dekorativa former och färger som på de karyatidliknande figurerna längst ut. Överst och underst löper en gul- och röd bård av tandsnitt
Denna tandsnittsbård fortsätter längst ned på gavlarna. Ytterligare dekor är, mot blå botten, en röd blomma inuti en gul cirkel, påminnande om riksäpple, samt blommor/blad och geometriska mönster - kvadrater, romber och cirklar -målade i samma färger som ovan. Gula och vita nagelformer täcker gavlarna i två lodräta bårder längst ut . Handtag av järn med rester av grön färg.
Profilerad mörkblå list nedtill. Fyra fötter.
Inuti kistan finns en läddika. Insidan är målad lilabrun och senare med vit (lim?)färg vilken delvis försvunnit.

Sakord

Kista

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Förvaringsmöbler

Negativnummer

KrM3923

Material 1

Trä

Material 2

Järn

Teknik 1

Snidat

Teknik 2

Målat

Signering / märkning

S MATTHÆVS, S SIMON

Källhänvisning

“KrM 3923 - Kista,” Regionmuseet Skåne, hämtad 16 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/24000.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!