KrM 39/2000 8 - Tennfigur

KrM39Y2000_8.jpg

Titel

KrM 39/2000 8 - Tennfigur

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

39/2000

Littera / subnummer

8

Beskrivning

Indianfigur av konstmaterial, står på grön bottenplatta. Undersidan av bottenplattan märkt "Elastolin Germany". Indianfiguren har orange "byxor" med svarta streck på sidorna. I midjan har den ett ljusblått bälte som håller fast ett rött knivfodral. Från knivfodralet syns ett svart knivskaft. Indianen har bar överkropp, men ett gult och svart halsband. Till huvudbonad har indianfiguren en fjäderskrud av fågelfjädrar i gråa, röda, samt svarta nyanser.
I höger hand håller indianen i ett spjut, i andra handen håller han i en cirkelrund sköld som är dekorerad i grått, gult, grönt och rött.
Indianfiguren har även en yxa hängande från bältet på höger sida.

I Wien 1898 blandade bolaget Pfeiffer för första gången ihop sågspån, kaolin, klister och kasein. Denna blandning blev det populäraste kompositmaterialet att göra leksoldater med.
Tyskland var ett av de länder som använde denna blandning flitigast.
År 1926 började bröderna Hausser i Stuttgart att kalla sina figurer för Elastolin. I huvudsak producerade Elastolin 70 mm höga figurer från år 1904 till 1943 (även om andra storlekar kunde förekomma).
Under de första åren gav Elastolin ut soldater från flera länder, men när nazimen kom till makten på 1930-talet, så lade de istället tonvikt på den tyska armén.

Litteratur: "LEKSAKSSOLDATER. Den nya, utförliga handboken", av Norman Joplin, Könemann, Verlagsgesellschaft mbH, 1999.

Sakord

Tennfigur

Klassifikation 1

Leksaker

Klassifikation 2

Tennfigurer

Specialbenämning

Indian

Negativnummer

KrM39Y2000_8

Material 1

Konstmaterial

Teknik 1

Målat

Signering / märkning

Elastolin Germany

Källhänvisning

“KrM 39/2000 8 - Tennfigur,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23916.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!