KrM 38/99 8 - Räknemaskin

EE_Kr.M.38-99-8.jpg

Titel

KrM 38/99 8 - Räknemaskin

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38/99

Littera / subnummer

8

Beskrivning

Mekaniskt driven additions och substraktionsmaskin, var näst efter skrivmaskinerna de mekaniska hjälpmedel, som först började användas i jordbrukskassorna. Denna maskin har också möjlighet till skyttling, vilket innebär att maskinen har använts till registering av checkar, som sedan skickats till Jordbrukets Banks clearingavdelning (remissa).

Maskinen är huvudsakligen av metall och plast. Maskinen har en färg som är en blandning mellan blå och grå. Längst fram på framsidan finns tio vita tangenter av plast med svarta siffror på. Från siffran noll till och med nio.Tangenten med siffran noll är störst och avlång, samt sitter längst ner. De övriga knapparna är cirkulära. Till vänster om knappen noll finns en knapp vars plastöverdrag är borta. Denna knapp rör sig troligtvis från höger till vänster i tio olika steg, när man slår an siffertangenterna. Ovanför varje sånt här läge finns en röd siffra. Siffran längst till höger är siffran "ett" och siffran längst till vänster är "noll". Ovanför knappen "noll" finns en grå avlång knapp med symbolen "-" i vit färg. Ovanför denna knapp finns ytterligare en grå knapp med en vit uppåtpekande pil på. Denna knapp är fyrkantig i formen och när man trycker på den trycks även den knappen under ner. Ovanför denna knapp finns en spak, utan plastöverdrag, som man kan föra upp och ner i två olika lägen. Det nedre läget symboliseras av en röd fylld cirkel och det övre läget symboliseras av en vänsterpekande röd fylld pil. Bredvid denna spak till höger finns två röda plastknappar med vita symboler på. Den vänstra står det "X_" på och på den högra står det "X" på.

På andra sidan (höger) om siffertangenterna finns det en avlång större grå plastknapp med symbolen "+" på. Ovanför denna finns en en mindre fyrkantig knapp som är nedtryckt en bit. På denna finns det en uppåtpelkande vit pil. Ovanför dessa två knappar finns två röda plastknappar i kvadratisk form. På den vänstra står det "SUB TOTAL" och på den högra "TOTAL". Ovanför dessa knappar i sin tur finns en grå knapp av plast med vit text på, vilken är "NON ADD". Till höger om denna knapp finns det en mindre spak med plasthandtag, som man kan föra upp och ner i tre olika lägen. Det nedersta läget symboliseras av en pil som pekar åt höger på höger sida om spaken. Det mittersta läget symboliseras av en liggande triangel på vänster sida och en högerpekande pil på höger sida. Det översta läget symboliseras av en uppåtpekande pil på vänster sida.

Till vänster om "NON ADD" -knappen en rektangulär genomskinlig plastbit fastsatt. På denna står "addo-x". Ovanför detta märke finns själva valsen. På vardera sida om den 430 mm långa valsen finns det en rund knapp av plast att föra fram pappret på valsen med. På vänster sida om valsen finns dessutom två metallfärgade knappar av metall. På höger sida om finns två likadana. Mitt på valsen finns pappersremsan man skriver på. Pappret är i sin tur rullat på en mindre vals bakom den större valsen.

På baksidan om maskinen finns i mitten ett uttag till elektrisk sladd. Snett ovanför detta finns två metallbitar fastsatta. På den ena står det: "Mod. 341-20". På den undre "V86398". Under uttaget finns en sorts styvare papper fastklistarat. På detta står: "N", "S", "AB ADDO, SWEDEN", "220V", "70 W", "DOUBLE INSULATED", "NOT TO BE EARTHED".

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon jordbrukskassa i Centralkassans region.

Gåva av Södra Sveriges Föreningsbank genom Lars Tufvesson. Överlåtelsen ägde rum 1999-10-25.

Sakord

Räknemaskin

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Räknehjälpmedel

Specialbenämning

Additions- och substraktionsmaskin

Negativnummer

KrM38Y99_8

Material 1

Metall

Material 2

Plast

Teknik 1

Skruvat

Teknik 2

Målat

Signering / märkning

addo-x, Mod. 341-20, V86398, AB ADDO, SWEDEN, 220V 70W, DOUBLE INSULATED, NOT TO

Källhänvisning

“KrM 38/99 8 - Räknemaskin,” Regionmuseet Skåne, hämtad 17 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23837.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!