KrM 38/99 6 - Räknemaskin

EE_Kr.M.38-99-6-2.jpg
EE_Kr.M.38-99-6-3.jpg
EE_Kr.M.38-99-6.jpg

Titel

KrM 38/99 6 - Räknemaskin

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38/99

Littera / subnummer

6

Beskrivning

Mekaniskt driven additions och substraktionsmaskin, var näst efter skrivmaskinerna de mekansika hjälpmedel, som först började användas i jordbrukskassorna.

Maskinen är svart och huvudsakligen av metall och plast. På ovansidan längst ner finns fjorton plastknappar, varav två knappar saknar själva plastdelen. Längst ner till vänster sitter en orange knapp, på vilken det står "X REPEAT" på . Bredvid denna knapp finns tre svarta knappar i rad med vit text. På dem står "1", "2","3". Ovanför dessa tre knappar finns ytterligare tre knappar med siffran fyra till och med siffran sex. Ovanför dem finns tre knappar till med siffrorna sju till och med nio. Under siffran två har funnits en plast knapp, men är nu borta. Bredvid siffran tre har likaså funnits en knapp, men också den är borta.

Bredvid siffran sex finns en röd lite högre knapp med en vit stjärna på. Ovanför den finns det en lite lägre orange knapp som det står "STRACT" på. Under knapparna på framsidan står det tryckt med gult "SUNDSTRAND ADDING MACHINE COMPANY-ROCKFORD. ILL. U.S.A." Under denna text finns en skylt av metall fastnitad och på denna står det Aktiebolaget Hadar Schmidt STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ".

Ovanför siffertangenterna finns ett avlångt vågrätt rektangulärt hål med plast för. Innanför plastet finns det en vit uppåtpekande pilspets som förflyttar sig från vänster till högre när man slår ner siffertangenterna. Ovanför denna är det tryckt med gult "The Sundstrand SPEED REG´D. TRADE MARK TEN HUN THOU 012345678".

På ovansidan, ovanför föregående märkning finns valsen, som man rullar fram pappret med. På båda sidor om valsen finns det ett svart handtag av plast för att rulla fram pappret med. Det vänstra svarta handtaget är något sönder. På höger sida om maskinen finns en metallspak med brunt plasthandtag som man drar mot sig, så att den sifferkombination man har slagit in trycks på på pappret.

På baksidan av maskinen står det med gul text: "The Sundstrand SPEED REG´D. TRADE MARK", "JUNIOR MODEL", "THIS MACHINE IS PROTECTED BY U.S.A. AND FOREIGN PATENTS".

På undersidan står maskinen på fyra plastben (ett i vart hörn). Ett plastben på höger sida saknas.

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon jordbrukskassa i Centralkassans region.

Gåva av Södra Sveriges Föreningsbank genom Lars Tufvesson. Överlåtelsen ägde rum 1999-10-25.

Sakord

Räknemaskin

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Räknehjälpmedel

Specialbenämning

Additions- och substraktionsmaskin

Negativnummer

KrM38Y99_6

Material 1

Metall

Material 2

Plast

Teknik 1

Skruvat

Teknik 2

Nitat

Signering / märkning

The Sundstrand SPEED, REG´D. TRADE MARK, TEN HUN THOU, 012345678,

Källhänvisning

“KrM 38/99 6 - Räknemaskin,” Regionmuseet Skåne, hämtad 17 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23812.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!