KrM 38/99 4 - Räknemaskin

EE_Kr.M.38-99-4-2.jpg
EE_Kr.M.38-99-4-3.jpg
EE_Kr.M.38-99-4-4.jpg
EE_Kr.M.38-99-4.jpg
EE_Kr.M.38-99-4-2.jpg

Titel

KrM 38/99 4 - Räknemaskin

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38/99

Littera / subnummer

4

Beskrivning

Checkprojektor med checksigner som främst användes vid utförandet av postväxlar, oftast beställda av mejeriföreningar för utbetalningar av mjölklikvider. Maskinen innebar rationalisering vid utskrifter av postväxlar genom att såväl belopp som underskrifter påfördes samtidigt. Maskinen är mekaniskt driven och är mörkgrön och ljusgrå i färgen. Checkprojektorn är tvådelad och består av två maskiner som står på samma metallplatta. Båda maskinerna är avtagbara.

Maskinen till vänster, som förmodligen är själva checkprojektorn, är formad likt en äldre kassaapparat. På framsidan finns det sjuttiofyra stycken knappar av plast och metall. Sjuttiotvå stycken av dem bildar en stående rektangel i formen. Första och översta vågrätta raden av knappar består av åtta stycken nior. Under denna vågrätta rad av nior följer åtta stycken likadana rader av knappar från siffran åtta till och med siffran ett. Ovanför raden med knapparna för raden nio finns där två stycken röda kanppar med vit text. Den till vänster står det "R" på och den till höger står det "C" på. Efter att man slagit in önskad sifferkombination och vill "nollställa" sifferverket trycker man ner knappen "C". Då skjuts sifferknapparna upp igen. Till höger om sifferknapparna sitter en större mörkgrön knapp på sidan om apparaten. På vänster om maskinen finns ett vridbart lås, utan nyckel i. Det finns även två stycken vridbara metallknappar. Ovanför de två röda knapparna i mitten finns där fastsatt ett emblem av metalll, vilket är metallfärgat och rött. På detta emblem står "F&E". Under detta märke står i en cirkel: " CHECK PROTECTOR", samt "F&E" igen. Till höger om sifferknapparna sitter en större mörkgrön knapp på sidan om apparaten. På vänster sida om maskinen finns ett vridbart lås, utan nyckel i. Det finns även två stycken vridbara metallknappar.

På framsidan av maskinen under siffrorna är en plusformad metallskylt fastskruvad. Skylten är grön och röd. På denna skylt står det "CHECK PROTECTOR", " HEDMAN COMPANY", CHICAGO U.S.A.". Under denna skylt finns en lucka för att komma in i inanmätet i maskinen. Denna lucka öppnas på så sätt att man för en rund metallfärgad knapp nedåt. Under denna knapp finns en röd och metallfärgad skylt med texten: "MAURITZ BIBER STOCKHOLM".

Under denna skylt finns en ytterligare rektangulär skylt ditsatt. På denna står: "TRADE. MARKED IDENTIFYING CREDENTIALS SHOULD BE ALLOWED TO SERVICE THIS MACHINE", "THE HEDMAN CO. CHICAGO", "ILL.", "U.S.A..","PATENT NUMBERS 1.703.106.1.961.7162.016.345", "SERIAL NUMBER 3726331", OTHER PATENTS PENDING 2.068.789-2.109.104".

Checkprojektorn fungerar troligtvis ungefär på samma sätt som en symaskin, eftersom man troligtvis för in pappret man vill ha tryckt en sifferkombination på, likt man för in tyget man vill ha sytt på till en symaskin.

Vad det gäller den andra delen av maskinen, så är det troligvis själva checksignern. Den har samma färger och är i samma storlek. Den främre delen av den är dock cirka en decimeter lägre. Uppe på den främre delen finns ett vridbart lås till vänster utan nyckel i. Ovanför låset är en grön skylt fastsatt. På denna skylt står: "OPERATOR". Till höger om ovan låsanordning finns troligtvis ytterligare en. Under denna i sin tur finns en grön skylt fastsatt. På skylten står "MASTER". Till höger om denna förmodade låsanordning finns en rund metallfärgad knapp av metall som är möjlig att trycka ned. Nedanför knappen finns ett rött och metallfärgat emblem av metall fastsatt. På denna står det "F&E".

På framsidan av maskinen är ytterligare en skylt fastsatt, vilken är grön, samt metallfärgad. Här står det "ROYAL COMPANION AND DATER", "PAT. PEND 111 383", "Manufactured by THE HEDMAN COMPANY CHICAGO 14", ILLINOIS- U.S.A. AUTHORIZED SALES & SERVICE ALL PRINCIPAL CITIES".

På höger sida av maskinen finns ytterligare en låsanordning. Bredvid den finns det en skylt som är grön i färgen. Det står på den: "PLATE DATE". På högra sidan av framsidan finns ett räkneverk. Räkneverket står nu på 29949.

Ungefär i mitten av baksidan finns ett cirkulärt hål som troligtvis är någon form av uttag/koppling till att troligtvis koppla till en maskin eller del.

Även på checksignern för man in pappret i maskinen, likt man för in tyget man ska sy på i en symaskin.

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon jordbrukskassa i Centralkassans region.

Gåva av Södra Sveriges Föreningsbank genom Lars Tufvesson. Överlåtelsen ägde rum 1999-10-25.

Sakord

Räknemaskin

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Räknehjälpmedel

Specialbenämning

Checkprojektor

Negativnummer

KrM38Y99_4

Material 1

Metall

Material 2

Plåt

Teknik 1

Skruvat

Signering / märkning

F&E, CHECK PROTECTER, CHECK PROTECTER HEDMAN COMPANY, CHICAGO USA., MAURITZ

Källhänvisning

“KrM 38/99 4 - Räknemaskin,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23759.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!