KrM 38/99 136 – Kista

Bild som illustrerar objekt c62-23717
1 / 3
Bild som illustrerar objekt c62-23717
Fotograf: Elin Edenborg/ Regionmuseet Skåne
2 / 3
Fotograf: Elin Edenborg/ Regionmuseet Skåne
3 / 3
Fotograf: Elin Edenborg/ Regionmuseet Skåne

Beskrivning: Kopia av kassakista, gjord på 1980-talet efter originalet av konstsmed Gustav Sjöström, Fågelmara. Kistan är en kopia av Andrarums Jordbrukskassas första kassakista. Kistan är rektangulär i sin form och är av huvudsakligen metall. Kistan är grön i färgen. På ovansidan och på båda långsidorna, samt de båda kortsidorna, finns fyra svarta nitförband. Dessa korsar varandra. Alla fyra hörnkanterna har också nitförband. På de bägge kortsidorna finns ett svart handtag av metall. På främre långsidan finns två utskjutande svarta öglor till hänglås. I båda öglorna hänger ett hänglås, utan nyckel. I den vänstar öglan hänger också en lapp på vilket det står: "GUSTAV SJÖSTRÖM FÅGELMARA 0455 - 64196". På framsidan av de bägge hänglåsen står "SUL" inuti en oval cirkel.

På ovansidan (locket) finns i mitten ett lås med nyckel i. Nyckeln går ej att ta ut. Runtom nyckeln finns svart metallbeslag. Låset har också en svart lucka av metall för själva nyckelhålet. I vardera hörn, på ovansidan av locket, finns fyra stycken cirkulära växtornamenterade handtag av svart metall att vrida på. Förmodligen är de tillför att "koda" låset.

Kistan har 515 nitade förband (inklusive dolda), 33 bultar och brickor, 233 tillverkade detaljer (inräknat smidda delar, fjädrar, tillklippta plåtar, plattjärn och dyligt). Sammanlagt 781 stycken hanterade detaljer. Inuti kistan, till vänster, finns en svart innerlåda med lock. I botten av kistan ligger ett papper med foton och text i en plastficka. Pappret och bilderna visar hur tillverkningen av kassakistan gick till.

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon av Jordbrukskassorna i dess region.

Gåva 1999-10-25 av Södra Sveriges Föreningsbank, Kristianstad, genom Lars Tufvesson.

Objektnummer: 38/99

Littera / subnummer: 136

Tillkomstperiod: 1980

Klassifikation: Samhälle, Penning och bankväsen

Specialbenämning: Kassakista

Material: Metall, Plåt

Teknik: Nitat, Smitt

Signering / märkning: SUL, GUSTAV SJÖSTRÖM FÅGELMARA, 0455 - 64196

Personrelation

Förvärvat från: Föreningssparbanken, Kristianstad

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"KrM 38/99 136 – Kista", Regionmuseet Skånes samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://samlingar.regionmuseet.se/objects/c62-23717/