KrM 38/99 134 - Ask

EE_Kr.M.38-99-134-4.jpg
EE_Kr.M.38-99-134-3.jpg
EE_Kr.M.38-99-134-2.jpg
EE_Kr.M.38-99-134.jpg

Titel

KrM 38/99 134 - Ask

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38/99

Littera / subnummer

134

Beskrivning

Låda till tändsticksaskar. På ovansidan av lådan (locket) finns en bild i svart och vitt, som ska föreställa en etsning. Motivet är två soldater och en hund som handlar i en lanthandel. Bakom disken finns två kvinnor som expedierar.

Sidorna på locket är mörkblåa. På undersidan av locket finns två spalter med text. I mitten finns det bild på ett mynt och en sedel. Texten på höger sida har rubriken: "HISTORISKA MYNT OCH SEDLAR". Spalten på vänster sida är samma text fast översatt till engelska. På sidorna av kartongen finns avbildat olika äldre historiska mynt och sedlar. Samma mynt och sedlar finns avbildade på tändsticksaskarna som finns i lådan. Det finns åtta stycken olika typer av motiv och två storlekar på askarna. Fjorton askar är 110 mm långa. Två stycken är 220 mm långa. De sistnämnda askarna har också längre tänstickor i sina askar. Samtliga askar är oanvända. På askarnas undersida står med vit text på svenska och engelska fakta om bildmotivet på askens ovansida.

På ovankanten av främre långsidan av lådan står det med vit text: " SVENSKA TÄNDSTICKS AKTIEBOLAGET. THE SWEDISH MATCH COMPANY". På undersidan av lådan står i nedre vänstra hörnet med svart text: "Design: Dahlbäck & Berglund AB", "Tryck: Ultra-Offset AB", " AB Åkerlund & Rausing". I övre högra hörnet står "PRINTED IN SWEDEN".

Varje tändsticksask är mäkt med samma inventarienummer som lådan.

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon av Jordbrukskassorna i dess region.

Gåva 1999-10-25 av Södra Sveriges Föreningsbank, Kristianstad, genom Lars Tufvesson.

Sakord

Ask

Klassifikation 1

Eldning

Klassifikation 2

Förpackningar

Specialbenämning

Tändsticksask

Negativnummer

KrM38Y99_134

Material 1

Papp

Material 2

Trä

Signering / märkning

Design: Dahlbäck & Berglund AB, Tryck: Ultra-Offset AB, AB Åkerlund & Rausing

Källhänvisning

“KrM 38/99 134 - Ask,” Regionmuseet Skåne, hämtad 23 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23714.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!