KrM 38/99 1 - Räknemaskin

EE_Kr.M.38-99-1.jpg
EE_Kr.M.38-99-1-2.jpg

Titel

KrM 38/99 1 - Räknemaskin

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38/99

Littera / subnummer

1

Tillkomsttid start

1900

Beskrivning

Mörk blå/grön checkprojektor av huvudsakligen plast, som användes vid utskrift av postväxlar. Postväxeln var ett flitigt använt betalningsmedel redan på 1920-talet.

Checkprojektorn har en form som påminner om en äldre kassapparat. Checkprojektorn har åttiosex stycken knappar. De två knapparna längst upp till vänster är röda med vita bokstäver på, vilka är "R" respektive "C". De tre knapparna längst upp till höger är röda med vit tryckyta och har svarta bokstäver. Från vänster till höger står det på knapparna: "Sub", "Trp", och "S:a". De åttioen knapparna nedan är svarta och vita och bildar tillsammans mönster av en kvadrat. Den första vågrätta raden består av nio stycken nior. Den första nian från vänster har en vit knapp med svart siffra. De tre nästkommande tangenterna är svarta med vit siffra på. Nästa tre tangenter är vita tangenter med svart text. De två sista tangenterna i nästa rad är svarta och har vit text. Raden under tangenterna är utformad precis på samma sätt, med den skillnaden att det är siffran åtta istället. Likadant är det med de sju resterande tangenraderna, där siffran "1" tillhör den tangentrad som är längst ner. Alla tangenthuvud är av plast.

Checkprojektorn är mekaniskt driven, vilket innebär att efter inslagen sifferkombination, drar man i veven, som finns på höger sida av maskinen och har ett mörktgrönt handtag. När man dragit i veven, mot sig, trycker metallarmarna sifferkombinationen på en pappersremsa som ska komma upp ur hålet på mitten av ovansidan av maskinen. Principen är ungefär den samma som mekaniska skrivmaskiner.

Det finns även en manuell upprullningsmekanism till framdragning av pappersremsa. Cirkulära handtag till upprullningsmekanismen finns högst upp på båda sidor om maskinen och båda är av plast.

Checkprojektorn är märkt på främre kortsidan " Add MoD.5" med gul sliten text. Under denna text står "(MADE IN SWEDEN)" intryckt. Ovanpå maskinen är följande text tryckt in i maskinen: "AKTIEBOLAGET ADDO Malmö".

Föremålet har använts av Södra Sveriges Centralkassa, Kristianstad eller någon jordbrukskassa i Centralkassans region.

Gåva av Södra Sveriges Föreningsbank genom Lars Tufvesson. Överlåtelsen ägde rum 1999-10-25.

Sakord

Räknemaskin

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Räknehjälpmedel

Specialbenämning

Checkprojektor

Negativnummer

KrM38Y99_1

Material 1

Plast

Material 2

Metall

Teknik 1

Skruvat

Signering / märkning

20037, AKTIEBOLAGET ADDO MALMÖ, ADD MOD.6, (MADE IN SWEDEN)

Källhänvisning

“KrM 38/99 1 - Räknemaskin,” Regionmuseet Skåne, hämtad 4 augusti 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/23665.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!