KrM 22/70 58 - Klänning

KrM22Y70_58.jpg

Titel

KrM 22/70 58 - Klänning

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

22/70

Littera / subnummer

58

Tillkomsttid start

1920

Beskrivning

Ankellång klänning i vitt, benvitt och ljusgrönt. Halvlång ärm, djup urringning, avskuren i midjan. Kjoldelen består av tre breda mycket rynkade vita chiffongvolanger med handsydd hålsöm vid fållen, volangerna är monterade på det underliggande ljusgröna japontyget.
Den raka ofodrade vita chiffongärmen är skuren i ett med det "undre" livet och har öppning med rullfåll.
Det yttre benvita satinlivet är ärmlöst, har V-formad urringning fram och bak, knäppning med tryckknappar mitt bak, vågräta draperingar runt livet, rynkorna fastsydda i sidorna, vid knäppningen och vid framsidans platta arrangemang som liknar ett tygskärp.
Det "undre" klänningslivet är sytt av chiffong, japon m.m. och syns på framsidan tack vare den rundade urringningen. Även den djupa urringningen bak är rundad, knäppning med häktor mitt bak. Runt hals - och ärmringningarna finns tylltyg under chiffongen och nedanför tyllen ett kort vitt bomullsfoder med maskingjord uddspets.
På klänningens framsida finns fyra applikationer, en på varje volang placerade på höger sida och en mitt fram vid den rundade urringningen. Applikationerna liknar en rosa blomma med något gult inslag och svart kant, de är sydda med sammetsgarn (snilj?) på tyllbotten.

Gåva av Disa Möllers dödsbo via ingenjör Bengt Möller.

Neg.karta: 95/55.

Sakord

Klänning

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar

Negativnummer

KrM22Y70_58

Material 1

Silke

Material 2

Chiffong

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Tuskaft

Källhänvisning

“KrM 22/70 58 - Klänning,” Regionmuseet Skåne, hämtad 18 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/20051.

Personrelationer