KrM 150/72 2c - Överklänning

KrM150Y72_2c.jpg

Titel

KrM 150/72 2c - Överklänning

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

150/72

Littera / subnummer

2c

Tillkomsttid start

1875

Tillkomsttid slut

1880

Beskrivning

Tyrnurklänning med kjol, överklänning och klänningsjacka.
Överklänningen är sytt av ett skotskrutigt ylletyg i mörkgrönt, gult, ljusbrunt och rött (samma gröna färg som i kjol och jacka. Tyget är skuret på skrådden.
Långt (närmast knälångt) klänningsliv med en ej helt lång ärm, åtsittande (åtminstone före omsömnaden) delvis fodrat, har eventuellt burits med en långt placerad liten turnyr, har långt smalt skört, en bit nedanför midjan.
Klänningslivet är skuret nästan i ett enda stycke, men ryggpartiet består av fyra "stycken" med mittsöm och påsytt skört, vilket har djupt motveck överst djupa horisontala veck i sidosömmarna och "påsaktigt" rundad nederdel. Bredvid skörtet är tyget också veckat horisontalt.
Framsidan har knäppning med en lång rad, 15 stycken svarta ovala något kulformiga knappar och handsydda knapphål. Båda sidor om knäppningen har ett långt insnitt från midjan och nedåt, ett långt insnitt under ärmen och mellan dessa vertikala insnitt ett horisontalt midjeinsnitt. När plagget är knäppt bildas ett spetsigt hack mitt fram nere vid fållen.
Hög rund halsringning med låg ståkrage.
Ej helt lång ärm med två sidosömmar, något rynkad vid axeln och i sömmen vid armbågen, vid ärmöppningen fyra garneringsknappar, likadana som de ovannämnda knapparna
Foder av ljusbrun tuskaftad bomull, livband av tyg och med ett par häktor, hank i nacken av grönt trikåband. Fodret är hopsytt med ylletyget.

Neg.karta 95/30.

Sakord

Överklänning

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar

Specialbenämning

Turnyrklänning

Negativnummer

KrM150Y72_2c

Material 1

Ull

Material 2

Sammet

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Tuskaft

Källhänvisning

“KrM 150/72 2c - Överklänning,” Regionmuseet Skåne, hämtad 16 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/16534.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!