KrM 127/71 4b - Klänningsliv

KrM127Y71_4b.jpg

Titel

KrM 127/71 4b - Klänningsliv

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

127/71

Littera / subnummer

4b

Tillkomsttid start

1890

Tillkomsttid slut

1910

Beskrivning

Delad lång klänning med lång ärm. Ylletyg eller bomull/silke, i ljusbrunt.
Midjelångt helfodrat kläningsliv som blusar. Framstycken med dold knäppning, tryckknappar och en tät rad med 14 klädda kulformiga garneringsknappar, en hake med träns. På båda sidor om knäppningen finns en bred broderad bård. De rymliga framstyckena är rynkade vid axlen och veckade i midjan.
Bakstycket har också veck i midjan vilka öppnar sig uppåt.
V-formad halslinning med i nacken närmast kantig, liggande krage med bård. Kragen sträcker sig också över axlarna.
Klänningslivet saknar linning utan har bandkantad fåll. Det finns ett delvis fastsytt tygskärp med bård. Skärpet bildar två små snibbar mitt fram med hack emellan. Mitt bak har skärpet ursprungligen haft fem garneringsknappar som ovan.
Lång rymlig ärm, rynkad vid axlen, ej fastsydd med fram- och bakstycket utan med fodret som i ärmhålet fått skoning utav det ljusbruna tyget. Prydnadssöm med stjälkstygn runt ärmhål och manschett på axel och längs knäppningen. Stjälkstygn med brunbegiefärgat silkesgarn. Manschetten är svagt spetsigt skuren uppåt. Ovanför och bredvid denna spets finns några små veck. Manschetten knäpps med tryckknappar, har ytterst en volang och innanför denna ett rysch av dubbel rynkat vitt tyll.
Bården som finns på klänningslivet är bred och består av tyll med guldbegiefärgade silkesbroderier i ett nonfigurativt mönster med bla fyllda kvadrater.
Fodret i klänningslivet är troligen sekundärt använt. Det är åtsittande och har sju åtsittande stålfjädrar fram och bak. Fodret har en liten snibb fram och bak. Fodret har två framstycken med insnitt och sex bakstycken med mittsöm. Nedtill mitt bak finns en liten hake och hank. De begiefärgade kyprade bomullsfodret går nedanför klänningslivets bruna tyg. Ärmfodret är sytt av vit tunn tät tuskaftad bomull.

Neg.karta 95/30.

Sakord

Klänningsliv

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar delade

Negativnummer

KrM127Y71_4b

Material 1

Ull

Material 2

Silke

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Sytt

Källhänvisning

“KrM 127/71 4b - Klänningsliv,” Regionmuseet Kristianstad, hämtad 27 januari 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/15309.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!