KrM 109/66 8 - Klänning

KrM109Y66_8.jpg

Titel

KrM 109/66 8 - Klänning

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

109/66

Littera / subnummer

8

Tillkomsttid start

1915

Beskrivning

Lång klänning av rödlila ylle/kläde. Lång ärm, närmast rund halsringning med liggande krage, avskuren i midjan där kjolen rynkats. Sammetsgarnering på krage, ringning, ärm och garneringsknappar. Brett draperat sammetsskärp under bysten, knäpps bak med häktor och avslutas med två långa tampar med garntofs. Vinge av sammet över ärmkullen. Soutagearbeten och garneringsknappar mitt fram nedanför halsringningen och midjeskärpet.
Den vida kjolen är sydd i tre våder, knäpps liksom livet med tryckknappar och häktor i vänster sida fram. Klänningslivet har fram och bak små veck i midjan, framsidans mittparti kantas av en bred tygremsa som i ryggen motsvaras av ett draperat, brett, delvis löst bakstycke.
Den kantiga kragens stora snibbar ligger ut på axlarna, saknar snibb i ryggen.
Den rymliga ärmen har två sidosömmar och slutar mitt på underarmen, här är den något rynkad och öppningen har sammetskant. Nedre delen av ärmen är snäv och fastsydd i fodret. Ärmöppningen har sprund som knäpps med hakar och tränsar och garneras med sammetsklädda knappar och fiktiva knapphål.
Foder finns i livet och i ärmarna, vit tunn tuskaftad bomull, knäpps mitt fram med häktor, här finns också två stålfjädrar.

Neg.karta 95/53.

Sakord

Klänning

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar

Negativnummer

KrM109Y66_8

Material 1

Ull

Material 2

Kläde

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Kypert

Källhänvisning

“KrM 109/66 8 - Klänning,” Regionmuseet Skåne, hämtad 5 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/14037.

Personrelationer