KrM 10/66 15 - Klänningsliv

KrM10Y66_15.jpg

Titel

KrM 10/66 15 - Klänningsliv

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10/66

Littera / subnummer

15

Tillkomsttid start

1900

Beskrivning

Lång svart klänning med klockad kjol, lång ärm och liten ståkrage, sydd i ett ganska tjockt, mönstervävt, bla randigt, glansigt tyg. Varannan effektrand i tyget har bucklig yta.
Det midjelånga och helfodrade klänningslivet har isättning och krage av siden, längs framkanter och runt hals finns garnering av snörmakeriarbeten med bladmotiv. Fram- och baksida har mycket liten snibb, mitt fram blusar plagget tack vare några små veck.
Ärmen är rynkad vid axeln och smalnar av nedåt, sprund i sidosömmen knäpps med hakar och tränsar.
Isättningen, framsidans mittstycke, har dold knäppning med häktor och smala utvändiga motveck. Kragen har styvt mellanfoder och sidenet har tvärgående draperingar, knäpps i nacken med spetsig tamp och hake med träns.
I midjan ett på några ställen fastsytt skärp av samma tyg, knäppning på framsidan med spetsig tamp och hakar, hyska och träns.
Det beigefärgade bomullsfodret har ett ickeföreställande mönster, knäpps med häktor och har elva, huvudsakligen insydda, fjädrar på fram- och baksida. Fodret är endast i några sömmar hopsytt med det yttre tyget, mitt bak nedtill en hank. Fodret är åtsittande.

Neg.karta: 95/58.

Sakord

Klänningsliv

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Klänningar delade

Negativnummer

KrM10Y66_15

Material 1

Silke

Teknik 1

Vävt

Teknik 2

Sammansatt bindn.

Signering / märkning

Maria Karlsson, Karlshamn

Källhänvisning

“KrM 10/66 15 - Klänningsliv,” Regionmuseet Skåne, hämtad 7 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13279.

Personrelationer