KrM 1/2001 9 - Plansch

KrM1Y2001_9.jpg

Titel

KrM 1/2001 9 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

9

Tillkomsttid start

1941

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "MEDELTIDA TING". I mitten av motivet finns en avgränsad rund öppen plats. Platsen är avgränsad med hjälp av staket av trä. På vänster sida om staketet står soldater beväpnade med spjut och sköldar. Framför soldaterna sitter en man med skägg i en röd och gul stol. I famnen har mannen en uppslagen bok. I mitten av området står två civilklädda män. En i huvudsakligen röd klädsel. Den andre i huvudsakligen grön klädsel. På höger sida om det avgränsade området sitter en röd och gulklädd man i en röd och gul stol. Bredvid honom på båda sidor sitter män i olika åldrar och klädsel.

Runt inhängnaden står många män som åskådare. I bakgrunden av motivet finns till vänster en kulle med åskadare på. Längst till höger finns ett rött större hus. Bredvid, i mitten, finns träd och bakom dem ett öppet landskap.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM 41" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "OLLE HJORTZBERG 1932".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett på högre kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "12". På övre vänstra hörnet står siffran "20" med blyerts. Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren och tecknaren Gustaf Olof "Olle" Hjortzberg är född 1872 i Stockholm. Hjortzberg har studerat vid akademin, samt i Paris, Italien, Spanien, Grekland och i Asien. Han var professor vid akademin åren 1911-37. Hjortzberg är kändast för sina dekorativa och storslagna fresker i kyrkor. Några kyrkor han har arbetat vid är Klara kyrka, Matteus kyrka och Engelbrekts kyrkan. Alla i Stockholm. Hjotzberg är mycket influerad av bysantinsk och assyrisk konst. Hjortzberg har också gjort landskaps- och figurmotiv. Han har även illustrerat Gustav V:s bibel.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_9

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM 41, MEDELTIDA TING, FÖRLAG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 9 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 27 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13240.

Personrelationer