KrM 1/2001 8 - Plansch

KrM1Y2001_8.jpg

Titel

KrM 1/2001 8 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

8

Tillkomsttid start

1945

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Gästgivargård (1600 -talet)". På den främre delen av motivet, till vänster, står en lastad kärra av trä, vilken är lastad med trätunnor och säckar. Snett framför, till höger om kärran finns en gråblå häst med ryttare i gul klädsel och blå huvudbonad, samt blå mantel. Framför hästen står en en gråklädd kvinna med röd väst. Till höger om henne går en annan kvinna med en bricka med mat och dryck på. Till höger om henne finns en brun hund och två höns. Till höger om hönsen står en man med gröngul klädsel med pinne med en mindre säck på över ryggen.

I mitten av motivet finns en brunfärgad droska med passagerare i. Två hästar är spännda för droskan. En blåklädd man står bredvid den ena hästen. I bakgrunden av motivet, till höger, finns själva gästgivargården, vilken är av trä. I mitten går en väg och till vänster finns två uthus av trä som tillhör gästgivargården.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "KROOK 45".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "6". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_8

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Gästgivargård (1600 -talet), FÖRLAG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 8 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 26 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13239.

Personrelationer