KrM 1/2001 7 - Plansch

KrM1Y2001_7.jpg

Titel

KrM 1/2001 7 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

7

Tillkomsttid start

194

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Sten Sture d.ä. och Starke Björn under slaget på Brunkeberg (1471) ". På den främre delen av motivet, till vänster, finns två soldater med blåa hjälmar. Den främre är beväppnad med klubba. Den andre med spjut. Bakom dem står en soldat med gul rustning. Han har höjt svärd och en rektangulär sköld. I mitten står en soldat med ett höjt svärd. Han har röd huvudbonad, bruna handskar och grön överdelsdräkt. Längst till höger finns också ett antal soldater. Bakom dessa soldater finns ytterligare en soldat i gul rustning på en blå/grå häst. I bakgrunden av motivet, i mitten, är en fästning avbildad. Till höger en kyrka i grå färg.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L: KROOK -44".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "5". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_7

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Sten Sture d.ä. och Starke Björn under slaget på Brunkeberg

Källhänvisning

“KrM 1/2001 7 - Plansch,” Regionmuseet Kristianstad, hämtad 20 september 2020, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13238.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!