KrM 1/2001 6 - Plansch

KrM1Y2001_6.jpg

Titel

KrM 1/2001 6 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

6

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Klosterliv under medeltiden". På den främre delen av motivet, till vänster, finns tre barn. De två främre av dem är sittandes och det tredje står bakom dessa två. Bakom barnen finns ett hus av trä. Gaveln har en öppning och inne i huset sitter en gråklädd munk. Till höger om barnen står en nunna med en bok i ena handen och en mindre kärve i andra handen. Till höger om nunnan står en munk stödd med ena armen på en spade. I andra handen, vilken han håller upp, håller han en växt.

Till höger om denna munk finns en sjuk kvinna som sitter stödd med ryggen mot en munk med grå klädsel. En annan munk håller henne i handen. I andra handen håller han i ett dryckessglas. Bakom honom står en kvinna i blå klädsel och vit huvudbonad. Hon håller ett litet barn i famnen. I mitten av motivet finns själva klosterbyggnaden och bakom den i sin tur finns berg och skog.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "KROOK 45".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "3". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_6

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Klosterliv under medeltiden, FÖRLAG A. -B. P. A.

Källhänvisning

“KrM 1/2001 6 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 30 november 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13237.

Personrelationer