KrM 1/2001 5 - Plansch

KrM1Y2001_5.jpg

Titel

KrM 1/2001 5 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

5

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Kungaval vid Mora sten under s.k. vendeltiden (600 -talet e. kr)". På den främre delen av motivet, till vänster, står tre stycken soldater/krigare. Den främre av dem har cirkelrund sköld och gulblå hjälm, samt blå klädsel. De övriga två krigarna/soldaterna är skymda av den främre. Längst till höger på den främre delen av motivet finns ytterligare tre soldater/krigare. Den främre av dem har gulblå hjälm och blå mantel och står med kroppen vänd hitåt. De två övriga står med ryggen emot.

I mitten av motivet finns en rektangulär avgränsad plats med hjälp av trästockar. I mitten av denna plats står en man med vitgrå klädsel och röd mantel. Han har ett svärd hängande på den främre delen av kroppen. Runt honom står sex stycken män med blå klädsel. Runtom det rektangulära avgränsade området står det många andra människor. Längst bak i motivet finns fyra synliga vikingaskepp och ett av dessa seglar på det öppna vattnet som finns i bakgrunden.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L K 44".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "2". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_5

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Kungaval vid Mora sten under s.k. vendeltiden

Källhänvisning

“KrM 1/2001 5 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 25 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13236.

Personrelationer