KrM 1/2001 4 - Plansch

KrM1Y2001_4.jpg

Titel

KrM 1/2001 4 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

4

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Offertjänst vid Gamla Uppsala". På den främre delen av motivet ser man, till vänster, framdelen av en häst som håller på att bli ihjälslagen av en blå och brun klädd man. Denna man håller på att motta ett slag med sin svarta klubba emot hästen. Till höger om honom står en vikingakrigare med drickshorn i ena handen och kniv i andra handen. Krigaren har en guldaktig hjälm och blå mantel. Till höger om och något framför denne krigare står en äldre man, som man bara ser överdelen på. Han har gråblå klädsel och håller fram ett dryckeshorn. Till höger om honom står ytterligare två krigare. Bakom dessa krigare står en blåklädd man med långt guldfärgat svärd fastsatt på ryggen. Han har tillber en totempåleliknande skulptur, vilken finns på en vagn. Till vänster om vagnen står ytterligare en man och tillber skulpturen. Bakom vagnen finns ytterligare män som tillber samma objekt.

I mitten av motivet håller en häst på att offras över en öppen eld. Till vänster om den öppna elden står en gröngul byggnad, troligtvis ett tempel.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L KROOK 44". Det står skrivet med blyerts längs nederkanten "om 200 e Kr".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "1". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_4

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Offergudtjänst vid Gamla Uppsala, FÖRLAG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 4 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 22 januari 2022, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13235.

Personrelationer