KrM 1/2001 4 – Plansch

Bild som illustrerar objekt c62-13235
Bild som illustrerar objekt c62-13235

Beskrivning: Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Offertjänst vid Gamla Uppsala". På den främre delen av motivet ser man, till vänster, framdelen av en häst som håller på att bli ihjälslagen av en blå och brun klädd man. Denna man håller på att motta ett slag med sin svarta klubba emot hästen. Till höger om honom står en vikingakrigare med drickshorn i ena handen och kniv i andra handen. Krigaren har en guldaktig hjälm och blå mantel. Till höger om och något framför denne krigare står en äldre man, som man bara ser överdelen på. Han har gråblå klädsel och håller fram ett dryckeshorn. Till höger om honom står ytterligare två krigare. Bakom dessa krigare står en blåklädd man med långt guldfärgat svärd fastsatt på ryggen. Han har tillber en totempåleliknande skulptur, vilken finns på en vagn. Till vänster om vagnen står ytterligare en man och tillber skulpturen. Bakom vagnen finns ytterligare män som tillber samma objekt.

I mitten av motivet håller en häst på att offras över en öppen eld. Till vänster om den öppna elden står en gröngul byggnad, troligtvis ett tempel.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L KROOK 44". Det står skrivet med blyerts längs nederkanten "om 200 e Kr".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "1". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Objektnummer: 1/2001

Littera / subnummer: 4

Klassifikation: Samhälle, Skolväsen

Specialbenämning: Skolplansch

Material: Papp

Signering / märkning: ESSELTE STOCKHOLM, Offergudtjänst vid Gamla Uppsala, FÖRLAG

Personrelation

Förvärvat från: Nils Gustav Fält, Kristianstad

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"KrM 1/2001 4 – Plansch", Regionmuseet Skånes samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://samlingar.regionmuseet.se/objects/c62-13235/