KrM 1/2001 33 - Affisch

KrM1Y2001_33.jpg

Titel

KrM 1/2001 33 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

33

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "(Vikingar gör strandhugg)". På motivets högra sida står en vikingaman i brungrå dräkt och med röd mantel. I höger hand håller han i en påle med en gul flagga i toppen. I andra handen håller han i en sköld utsmyckad med metallbeslag. Till vänster på motivet syns en interiör från ett vikingaskepp. I fören står en man i bruna byxor och grön överdelsklädsel, samt svartgrå mantel. Han håller med sin vänstra hand i ett cirkelformat stränginstrument. I mitten av båten står en guldfärgad kassakista. Ovanpå kassakistan ligger ett dryckeshorn. Framför kassakistan ligger sex stycken svärd. I bakgrunden av motivet syns vikingar som slåss och erövrar. Lanskapet i bakgrunden brinner.

Ungefär i mitten av den nedre delen av affischen står med blyerts "(Vikingar gör strandhugg)". På affischens nedre högra hörn står: "A. -B. P. A. Norstedt & Söner, Skolmateriellavdelningen". På affischens övre vänstra hörn står med blyerts: " 3.". I nedre högra hörnet finns signaturen: "ISINGS". Skolaffischen är skavd längs kanterna och något fuktskadad. Affischen är mer fuktskadad på nedre vänstra hörnet. På baksidans högra kortsida är en bit rektangulär papp fastsatt.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare där i svenska och i samhällsämnen. Han började arbeta där 1955 och slutade vid sin pension 1991. Gåvan förvärvades till museet den 22 Januari 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_33

Material 1

Papp

Signering / märkning

(Vikingar gör strandhugg) ISINGS, A. -B. P. A. Norstedt & Söner

Källhänvisning

“KrM 1/2001 33 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 23 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13234.

Personrelationer