KrM 1/2001 32 - Affisch

KrM1Y2001_32.jpg

Titel

KrM 1/2001 32 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

32

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Korstågsriddare". Bakgrundsmotivet på vänster sida av affischen föreställer en kyrka. I mitten av motivet finns ingången till kyrkan. Framför ingången står en präst- eller biskopsklädd man med båda armarna i luften. I sin högra hand håller han i en spira. Framför honom står två stycken korstågsriddare. På främre delen av motivet står åtskilliga korstågsriddare. De står på den öppna plats som finns framför kyrkan. Till höger av bakgrundsmotivet syns en stadsport. Framför denna syns också riddare, samt civilklädda människor.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett något rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent.". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I nedre vänstra hörnet av affischen står: "J.W. DE JONGH EN H. WAGENVOORT, SCHOOLPLATEN VOOR DE VADERLANDSCHE GESCHIEDENS". Till höger om denna text, ungefär i mitten står: "Ter kruisvaart". Under dessa ord står översättningen med blyerts: "Korstågsriddare". På affischens nedre högra hörn står: "J.B. WOLTERS' UITGEVERS - MAATSCHAPPIJ N.V. GRONINGEN - DEN HAAG., A. -B P.A. Norstedt & Söner Skolmateriellavdelningen". På affischens övre vänstra hörn står med blyerts: " 12.". Det finns en oläslig signatur i nedre högra hörnet. Skolaffischen är skavd längs kanterna och något fuktskadad. Affischen är mer fuktskadad på den nedre sidan. Långt ner på höger kortsida är en ytlig bit av på affischen. Där finns också en spricka där.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare där i svenska och i samhällsämnen. Han började arbeta där 1955 och slutade vid sin pension 1991. Gåvan förvärvades till museet den 22 Januari 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_32

Material 1

Papp

Signering / märkning

J.W. DE JONGH EN H. WAGENVOORT, SCHOOLPLATEN VOOR DE VADERLANDSCHE GESCHIEDENS

Källhänvisning

“KrM 1/2001 32 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 2 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13233.

Personrelationer