KrM 1/2001 31 - Affisch

KrM1Y2001_31.jpg

Titel

KrM 1/2001 31 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

31

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "LUTHER I WORMS". Motivet föreställer en rumsinteriör från en slotts- eller klosterbyggnad. I mitten av motivet sitter tre stycken ljusrött klädda män och en lilaklädd man. Dessa män ser ut att ha en klädesdräkt som är förknippat med teologiska yrken. Till höger av affischen sitter två män vid ett bord. Den bakre av de två är blågrått klädd och har långt skägg. Den främre av dem är brungult klädd. I andra änden sitter en vitgrå klädd man med röd huvudbonad. Hans uppmärkssamhet är riktad mot de två sittandes männen bakom bordet. Runtom på motivet sitter och står flera åskadare till händelserna i motivets centrum.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett något rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa "24". På baksidans nedre vänstra hörn finns en lapp fastklistrad. På denna står: "SVENSKA SKOLMATERIELFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B. STOCKHOLM, LUTHER I WORMS". Skolaffischen är skavd längs kanterna och något fuktskadad.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare där i svenska och i samhällsämnen. Han började arbeta där 1955 och slutade vid sin pension 1991. Gåvan förvärvades till museet den 22 Januari 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_31

Material 1

Papp

Signering / märkning

Record Patents, 24, SVENSKA SKOLMATERIELFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ, LUTHER I WORMS

Källhänvisning

“KrM 1/2001 31 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13232.

Personrelationer