KrM 1/2001 30 - Affisch

KrM1Y2001_30.jpg

Titel

KrM 1/2001 30 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

30

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "KARL DEN STORES HOV". Motivet föreställer en rumsinteriör från en slottsbyggnad. I rummet syns kung Karl den store sittandes vid kortsidan av ett bord ungefär i mitten av motivet. Han har röd, gul och vit klädsel. Kungen granskar en ritning av något slag. På vänster sida om kungen står ett barn och håller med sin ena hand på kungens arm. Framför bordet står två stycken bruna kopplade hundar. Framför den främsta hunden i motivet sitter ett barn på huk och förmanar hunden. På den högra sidan av motivet, längst fram, står ett barn och leker med ett harpliknande instrument som står på ett bord. Bakom bordet står en gulklädd man. Han läser ur en bok, som är placerad på en skrivpulpet. På övriga delen av motivet finns personer i olika åldrar och kön. De ska symbolisera Karl den stores hov.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett mycket rostigt metallbeslag med krok. På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa "22". På baksidans nedre högra hörn finns en lapp fastklistrad. På denna står: "SVENSKA SKOLMATERIELFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B. STOCKHOLM, WOLTER: KARL DEN STORES HOV, 22". Skolaffischen är skavd längs kanterna och något fuktskadad. Mer fuktskadad på högra och vänstra sidan av affischen.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare där i svenska och i samhällsämnen. Han började arbeta där 1955 och slutade vid sin pension 1991. Gåvan förvärvades till museet den 22 Januari 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_30

Material 1

Papp

Signering / märkning

SVENSKA SKOLMATERIELFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B. STOCKHOLM

Källhänvisning

“KrM 1/2001 30 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 27 november 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13231.

Personrelationer