KrM 1/2001 3 - Plansch

KrM1Y2001_3.jpg

Titel

KrM 1/2001 3 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

3

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Värnamo marknad (1700-talet)". På den främre delen av motivet finns till vänster finns en sittande äldre dam avbildad i gråsvart klädsel. Bredvid henne står en flicka med gul korg med ägg i. Hon står och tittar på ett blått tyg som en dam i ett marknadstånd av trä visar upp. Bredvid ståndet, till höger, står en blåklädd man på ett bord. Han stödjer händerna på en käpp. Vid sidan om mannen och i mitten av motivet finns där en öppen plats med mycket människor i varierande åldrar och kön. Det finns också kor och hästar avbildade. Runt denna öppna plats finns marknadsstånd av trä, förutom till höger för där finns träd (björkar).

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L KROOK 45".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "8". Skolplanschen är skavd i kanterna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_3

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Värnamo marknad (1700-talet), FÖRLAG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 3 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13230.

Personrelationer