KrM 1/2001 27 - Affisch

KrM1Y2001_27.jpg

Titel

KrM 1/2001 27 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

27

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "INTERIÖR FRÅN ETT KLOSTER UNDER MEDELTIDEN". Motivet föreställer en interiör från ett kloster under medeltiden. I mitten av motivet står en munk med vitbeige dräkt. Munken håller i ett handtecknat bokblad. Framför honom finns en skrivpulpet, på vilken det finns till vänster en uppslagen bok. Till höger om den finns ytterligare ett handtecknat bokblad. Till höger om skrivpulpeten står en annan munk med ryggen mot. Han håller i en bok med vänstra handen. Till höger om honom sitter en munk vid fönstret och skriver. Denna munk har svart klädsel på överdelen av kroppen. Han har också kåpan uppfälld över huvudet. På andra sidan av motivet syns en guldfärgad kolonn. Till höger om kolonnen finns en skulptur av Maria och Jesusbarnet.

Affischen är signerad "ISINGS. 1912. EM 1930." på nedre högra hörnet.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "23". I övre högra hörnet står: "11." skrivet med blyerts. På baksidans nedre höger hörn finns en mindre bit papper fastklistrat. Detta papper är märkt överst: "INTERIÖR FRÅN ETT KLOSTER UNDER MEDELTIDEN" och längst ner: "SVENSKA SKOLMATERIALFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B STOCKHOLM". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_27

Material 1

Papp

Signering / märkning

ISINGS. 1912. EM 1930., INTERIÖR FRÅN ETT KLOSTER UNDER MEDELTIDEN

Källhänvisning

“KrM 1/2001 27 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 27 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13227.

Personrelationer