KrM 1/2001 26 - Affisch

KrM1Y2001_26.jpg

Titel

KrM 1/2001 26 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

26

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Karl V:s tronavsägelse.". Motivet utspelar sig i en rumsinteriör på troligtvis ett slott. Till höger på motivet sitter kungen i lila och vit klädsel. Bredvid honom sitter en kvinna i blå klänning. Framför dem och på mitten, samt på vänster sida av motivet står flera män från de högre stånden. Kungen och kvinnan bredvid sitter på en upphöjning av golvet. Väggen i bakgrunden är rikt målad.

Affischen är signerad "ISINGS" på nedre högra hörnet.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "25". På baksidans nedre höger hörn finns en bit papper fastklistrat. På detta papper finns information om motivet på skolaffischen. Pappret är märkt överst: " Karl V:s tronavsägelse." och längst ner: "SVENSKA SKOLMATERIALFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. En bit av nedre högra hörnet av planschen är av och borta.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_26

Material 1

Papp

Signering / märkning

ISINGS. Record Patents., Karl V:s tronavsägelse., SVENSKA SKOLMATERIELFÖRLAGET

Källhänvisning

“KrM 1/2001 26 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 1 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13226.

Personrelationer