KrM 1/2001 25 - Affisch

KrM1Y2001_25.jpg

Titel

KrM 1/2001 25 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

25

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Hamnen i en Hansastad.". I bakgrunden av motivet syns en stadsmur till en hansastad. Längst till höger på stadsmuren finns stadsbebyggelse. Bakom stadsmuren finns stadsbebyggelse. Framför stadsmuren finns själva hamnen och längre fram i motvet finns kajen. Två större skepp ligger vid kajen. De håller på att lastas. På den främre delen av motivet till höger på kajen finns en lastad vagn med två stycken förspännda bruna hästar. Bakom vagnen finns avplockad last vid den vänstra kajkanten. Framför denna last står tre män och konverserar. Mannen längst till höger för anteckningar.

Affischen är signerad "F. BEYLE(?)" på nedre högra hörnet.

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "49". I mitten på baksidans vänstra del står "49" med blyerts. På baksidans vänstra nedre hörn finns en bit papper fastklistrat. På detta papper finns information om motivet på skolaffischen. Pappret är märkt överst: "Hamnen i en Hansastad" och längst ner: "SVENSKA SKOLMATERIALFÖRLAGET GUNNAR SAIETZ A. -B, Birger Jarlsgatan 31 STOCKHOLM C., 49". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_25

Material 1

Papp

Signering / märkning

F. BEYLE ?, Record Patents, 49, Hamnen i en Hansastad., 49

Källhänvisning

“KrM 1/2001 25 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 27 november 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13225.

Personrelationer