KrM 1/2001 23 - Affisch

KrM1Y2001_23.jpg

Titel

KrM 1/2001 23 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

23

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "DET INRE AV ETT ROMERSKT HEM". Motivet föreställer en rumsinteriör från det antika romerska rikets tid. Väggarna är i huvudsak röda. Det finns mycket väggmålningar på väggarna. Mestadels i form av växtornamentik. I mitten av motivets främre del finns en rektangulär damm med vatten i. Till vänster om dammen sitter en pojke, med blå kortbyxor, på alla fyra. Pojken leker med ett modellskepp med vittgrått segel. På andra sidan dammen sitter en flicka med ljusgrönt klänningsliknande klädesplagg på sig. Hon håller i en docka med sin vänstra hand. Till höger om henne sitter två män vid ett bord. Mannen längst till höger har vitgrå drapperande klädsel. Han häller upp vin ur en kanna i ett glas. Mannen mitt emot läser på ett papper som är rullat i båda kortsidor. Denne man har gul och blå klädsel. Bakom dessa två män står en kvinna med lila klänningsliknande plagg på sig. Kvinnan står i en dörröppning och samtalar med en annan kvinna som man bara ser en del av ansiktet på. Längst till vänster, långt fram på motivet sitter en man med grå och blå klädsel. Han har en bok i handen. Bredvid honom står en gråklädd pojke. Han håller också i boken. Det gör han med ena handen, med den andra skriver han med en penna i boken.

Under motivet längst ner till vänster står: "HÄLSINGBORGS LITOGRAFISKA AB" med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl. 49". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "46". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren, grafikern, samt skulptören Karl Erik Olov "Olle" Hagdahl föddes i Stockholm 1910. Hagdahl har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och akademin. Han har främst målåt och modellerat figursaker, landskapsmotiv, samt Stockholmsmotiv med hjälp av torrnålsraderingar. Hagdahl har även utfört konsthantverksföremål och 1938 var han tecknare och gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_23

Material 1

Papp

Signering / märkning

HÄLSINGBORGS LITOGRAFISKA AB, DET INRE AV ETT ROMERSKT HEM

Källhänvisning

“KrM 1/2001 23 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 26 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13223.

Personrelationer