KrM 1/2001 22 - Affisch

KrM1Y2001_22.jpg

Titel

KrM 1/2001 22 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

22

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "FRÅN EMPIRENS TID". Motivet föreställer en rumsinteriör i empirisk stil. Bakgrundsväggen är blå i färgen. Till vänster på motivet finns ett ovalt bord. Till höger på motivet finns ytterligare ett bord med en bordslampa på. Bakom bordet finns en träsoffa i vitgrå färg med gulaktigt tyg. I soffan sitter en kvinna med blå klänning och syr. Till höger om bordet står en kvinna med blågrön klänning. Hon läser i en bok, vilken hon har stödd mot bordet. Bakom kvinnorna på väggen hänger fem målningar. I mitten hänger också ett väggur. Till vänster om målningarna finns en dörröppning till ett annat rum. I dörröppningen står en man och håller ett modellfartyg i handen. Bredvid honom står en blåklädd pojke. Till vänster om dörröppningen hänger ett stränginstrument och till vänster om det står en hylla med bland annat prydnadssaker på. Ovanpå hyllan står en vit och grå bystskulptur av en man.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE, STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl 1948". I nedre vänstra hörnet står skrivit med blyerts: "29."

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Den nedre sidan av planschen är mer fuktskadad. Det finns också sex stycken mindre hål i planschen.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren, grafikern, samt skulptören Karl Erik Olov "Olle" Hagdahl föddes i Stockholm 1910. Hagdahl har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och akademin. Han har främst målåt och modellerat figursaker, landskapsmotiv, samt Stockholmsmotiv med hjälp av torrnålsraderingar. Hagdahl har även utfört konsthantverksföremål och 1938 var han tecknare och gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_22

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE, STOCKHOLM, Olle Hagdahl 1949, FRÅN EMPIRENS TID, Record Patent, 29.

Källhänvisning

“KrM 1/2001 22 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 16 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13222.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!