KrM 1/2001 21 - Affisch

KrM1Y2001_21.jpg

Titel

KrM 1/2001 21 - Affisch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

21

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "STÅNGJÄRNSHAMMARE." Motivet föreställer en interiör av en "verkstad". Främst på motivet står en man med beigegråklädsel och svart huvudbonad. Mannen arbetar med ett svart tångliknande verktyg. Till vänster om honom står en flicka och håller en brunsvart burk utan lock. Till höger om mannen arbetar en man med ungefär samma klädsel. Han har ett svart spjutliknande redskap i händerna som han arbetar med.

Lokalen de arbetar i är nedsänkt under marknivå. Ingången längst upp till höger på motivet är i marknivå. Från den går en trappa ner till lokalen. Högst upp på trappan står tre stycken klänningsklädda kvinnor. Hon närmst ingången har ljusblå klänning. Kvinnan längre ned på trappan har grön klänning och kvinnan längst ner har beigeröd klänning. Allra längst ner på trappan står en blå, samt grönklädd man.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE, STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl 46".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents.". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "26". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Det finns något mer fuktfläckar på nedansidan och på högra sidan av planschen. Själva motivdelen har börjat att bubbla sig (lossna) långt ner på motivet, samt ungefär i mitten.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren, grafikern, samt skulptören Karl Erik Olov "Olle" Hagdahl föddes i Stockholm 1910. Hagdahl har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och akademin. Han har främst målåt och modellerat figursaker, landskapsmotiv, samt Stockholmsmotiv med hjälp av torrnålsraderingar. Hagdahl har även utfört konsthantverksföremål och 1938 var han tecknare och gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Affisch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolaffisch

Negativnummer

KrM1Y2001_21

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE, STOCKHOLM, Olle Hagdahl 46, STÅNGJÄRNSHAMMARE., Record Patents., 26

Källhänvisning

“KrM 1/2001 21 - Affisch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 28 juli 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13221.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!