KrM 1/2001 20 - Plansch

KrM1Y2001_20.jpg

Titel

KrM 1/2001 20 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

20

Tillkomsttid start

1940

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "BRONSÅLDERN". Mitt på motivet syns en begravningsprocession. Främst i processionen kör en man med en vagn med hjälp av två förspännda vitgråa hästar. Bägge hästarna har en man bredvid sig som leder dem i selen. Dessa två män har var sin yxa i den hand som de inte håller i selen. Bakom vagnen bär fyra män på sina axlar en bår med en död man på. Bakom dessa män går fyra stycken fågeldräcktsutklädda personer. Processionen fortsätter bakom dem.

Till vänster om processionen finns en klippa, på vilken det står två stycken bronslursspelande män. Framför dessa två sitter en kvinna. Framför henne i sin tur sitter en kvinna och framför henne finns en man som blåser i ett metallrör, vars andra ände är nedstoppat i en eldhärd. Bakom denna man ligger ett dött vildsvin och ett dött rådjur, samt en kronhjortstjur, som också den är död. I bakgrunden av motivet syns ett vattendrag. På baksidans högra del står information och historik om motivet på planschen. Informationen står på ett avlångt vitt fastklistrat papper. Längst ner på pappret märkt: "Kungl. Boktr. Sthlm. 1940".

Under motivet längst ner till vänster står: "BENGTSSON LIT. A.B. STHLM." med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "Nils Asplund". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "11". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Fyra stycken tejpbitar håller fast själva motivet på planschen. En tejpbit på vardera sida.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren Nils Asplund var född 1874 i Eskilstuna. År 1958 avled han i Stockholm. Asplund hade utbildat sig vid konstakademin och hos Jul. Kronberg. Asplund målade helst porträtt, stora figurkompositioner och på altartavlor. Han har också utfört konstindustriella mönsterritningar. Asplund har även haft en egen målarskola i Stockholm åren 1910-12.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_20

Material 1

Papp

Signering / märkning

BENGTSSON LIT. A.B. STHLM., Nils Asplund, BRONSÅLDERN, 11, Record Patents

Källhänvisning

“KrM 1/2001 20 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 17 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13220.

Personrelationer