KrM 1/2001 2 - Plansch

KrM1Y2001_2.jpg

Titel

KrM 1/2001 2 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

2

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Den indelta soldaten under Karl den XII:s tid". På den främre delen av motivet finns till vänster ett huvud av en pojke. I mitten en grävande man. I mitten av planschen, längst till vänster, finns en kvinna i gråsvart klädsel som kärnar smör. Ett litet barn som står bredvid, i blå klädsel, håller i hennes kläder. Till höger om barnet går en man ut ur ett trähus hållandes i ett gevär med lång bajonett. I mitten står en brunklädd man med en mörkgrön huvudbonad. Mannen pekar med en pinne i brun färg. Bredvid, till höger, står en soldat med blå uniform och huvudbonad. Bredvid honom i sin tur står en äldre korpulent man.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L KROOK 45".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "7". Skolplanschen är skavd i kanerna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_2

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Den indelta soldaten under Karl XII:s tid, FÖRLAG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 2 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 20 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13219.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!