KrM 1/2001 19 - Plansch

KrM1Y2001_19.jpg

Titel

KrM 1/2001 19 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

19

Tillkomsttid start

1940

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "ÄLDRE STENÅLDERN". På vänster sida av motivet finns en svart hund, som hetsar en "uroxe", vilken står till höger om hunden. Denna svartbruna oxe har blivit träffad av två stycken spjut. Oxen har till höger om sig ytterligare en hund. Denna hund har svart och vitfärgad päls. Bakom hunden och oxen står ytterligare en hund och en oxe.

Till höger på motivets främre del finns två jagande "stenåldersmänniskor". Den främre av dem har ett spjut i sina händer. Den bakre av dem håller på att skjuta med en pilbåge. Bakom dessa två finns en mindre klippa, på vilken det finns tre jagande stenåldersmänniskor.

På baksidans högra del står information och historik om motivet på skolplanschen. Informationen står på ett avlångt vitt fastklistrat papper. Längst ner på detta papper märkt: "Kungl. Boktr. Sthlm 1940".

Under motivet längst ner till vänster står: "BENGTSSON LIT. A.B. STHLM." med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "Nils Asplund 1938". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på vänster kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "10". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Nedre vänstra hörnet är något mer skavt och planschens nedre högra hörn har något fler fuktfläckar. Det står skrivet "1." med blyerts i vänstra övre hörnet.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren Nils Asplund var född 1874 i Eskilstuna. År 1958 avled han i Stockholm. Asplund hade utbildat sig vid konstakademin och hos Jul. Kronberg. Asplund målade helst porträtt, stora figurkompositioner och på altartavlor. Han har också utfört konstindustriella mönsterritningar. Asplund har även haft en egen målarskola i Stockholm åren 1910-12.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_19

Material 1

Papp

Signering / märkning

BENGTSSON LIT. A.B. STHLM., Nils Asplund 1938, ÄLDRE STENÅLDERN, 1., 10

Källhänvisning

“KrM 1/2001 19 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 28 juli 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13218.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!