KrM 1/2001 18 - Plansch

KrM1Y2001_18.jpg

Titel

KrM 1/2001 18 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

18

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "ROMERSK KRIGSHÄR PÅ CAESARS TID, (Caesars tåg över Rubicon: "Tärningen är kastad")". I mitten av motivet finns en man med guldfärgad rustning. Mannen rider på en vit häst. Mannen håller med höger hand upp ett svärd. Han är troligtvis kejsar Caesar. Bakom honom finns fler riddare till häst. Framför Caesar finns flera soldater i gråa och vinröda rustningar. De flesta av dessa soldater håller var sin stav i handen. De flesta stavarna är utsmyckade på sin överdel med olika symboler. I bakgrunden av motivet står ännu fler soldater med blå och gula sköldar.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl 48".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "44". Ungefär mitt på den översta sidan av affischen är den märkt med blyerts: "44". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Övre högra hörnet av affischen har en spricka.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Karl Erik Ove "Olle" Hagdahl målare, skulptör, formgivare och grafiker är född 1910 i Stockholm. Han har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och vid akademin. Hagdahl har främst målat landskap, modellerat figursaker och gjort torrnålsraderingar med bland annat Stockholmsmotiv. Han har även gjort konsthantverksföremål. Hagdahl har även 1938 varit gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_18

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, ROMERSK KRIGSHÄR PÅ CAESARS TID

Källhänvisning

“KrM 1/2001 18 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 24 juni 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13217.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!