KrM 1/2001 17 - Plansch

KrM1Y2001_17.jpg

Titel

KrM 1/2001 17 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

17

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "EGYPTISKT TEMPEL MED SFINXER". På den främre delen av motivet finns två rader med sfinxer med fyra stycken sfinxer i varje rad. Mellan raderna, går till höger av motivet tolv stycken bärare med vit klädsel. De bär på en stol med en man med högre rang i. Denna man har vit klädsel och blå huvudbonad. På vardera sidan om stolen står två andra män och viftar svalkande mot mannen med högre rang med solfjädrar. Framför bärarna går sju stycken soldater med vita kläder och blåa sköldar. Fyra stycken tempelarbetare möter följet på vänster sida om motivet. På denna sida finns också tempelingången. I bakgrunden av motivet, något till höger, finns ett flodliknande vattendrag. På detta vattendrag färdas ett svart fartyg. Ett fartyg med rött segel ligger vid templets kaj, vilken finns belägen bakom den bakre raden av sfinxar.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "40". Ungefär mitt på den översta sidan av affischen är den märkt med blyerts: "40". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Det finns något mer fuktfläckar på den högra delen av ovansidan av affischen. En liten bit av affischen är borta från affischens nedre vänstra hörn.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Karl Erik Ove "Olle" Hagdahl målare, skulptör, formgivare och grafiker är född 1910 i Stockholm. Han har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och vid akademin. Hagdahl har främst målat landskap, modellerat figursaker och gjort torrnålsraderingar med bland annat Stockholmsmotiv. Han har även gjort konsthantverksföremål. Hagdahl har även 1938 varit gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_17

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, EGYPTISKT TEMPEL MED SFINXER, FÖRLAG A. -B. P. A.

Källhänvisning

“KrM 1/2001 17 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 26 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13216.

Personrelationer