KrM 1/2001 16 – Plansch

Bild som illustrerar objekt c62-13215
Bild som illustrerar objekt c62-13215

Beskrivning: Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "PLATONS AKADEMIA UTANFÖR ATEN (Fri rekonstruktion)". På den främre delen av motivet finns fjorton stycken män. De flesta i vitgrå klädsel. Några dock i brun klädsel. Bakom dessa män finns fyra kolonner och bakom dessa i sin tur finns en rektangulär nedsänkning, vilken fungerar som träningsplats. På denna plats utövar nakna män diverse gymnastik och idrott. På höger kortsida av nedsänkningen finns en trappa ner till träningsplatsen.

Bakom träningsplatsen, så finns ytterligare en träningsplats för nakna idrottsutövare. Bakom dessa i sin tur finns stadsbebyggelse.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl 48".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "42". Ungefär mitt på den översta sidan av affischen är den märkt med blyerts: "42". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Det finns något mer fuktfläckar på den vänstra nedansidan av affischen.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Karl Erik Ove "Olle" Hagdahl målare, skulptör, formgivare och grafiker är född 1910 i Stockholm. Han har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och vid akademin. Hagdahl har främst målat landskap, modellerat figursaker och gjort torrnålsraderingar med bland annat Stockholmsmotiv. Han har även gjort konsthantverksföremål. Hagdahl har även 1938 varit gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Objektnummer: 1/2001

Littera / subnummer: 16

Klassifikation: Samhälle, Skolväsen

Specialbenämning: Skolplansch

Material: Papp

Signering / märkning: ESSELTE STOCKHOLM, PLATONS AKADEMIA UTANFÖR ATEN (Fri rekonstruktion)

Personrelation

Förvärvat från: Nils Gustav Fält, Kristianstad

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"KrM 1/2001 16 – Plansch", Regionmuseet Skånes samlingar, hämtad 18 mars 2024
https://samlingar.regionmuseet.se/objects/c62-13215/