KrM 1/2001 15 - Plansch

KrM1Y2001_15.jpg

Titel

KrM 1/2001 15 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

15

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "GREKISK TEATER UNDER SOFOKLES' TID". Motivet föreställer en teaterscen från en grekisk antik amfiteater. Till vänster på scenen finns en kör på sju personer i vita masker och mörkt röda dräkter. Till höger om dessa står ytterligare en grupp om sju personer. De har blå och gulaktiga dräckter, samt vita masker. Den person som står längst till vänster i gruppen spelar på ett svart blåsinstrument. Till vänster om honom står en man med vit dräckt, som ser ut att dirigera de båda körerna. Längre bak på scenen agerar tre skådespelare. Två av dem håller varandra hand i hand och den tredje står något längre till vänster i vit och svart klädsel.

Kulisserna är en fasad av en antik byggnad. Bakom kulissen finns berg. Motivet på affischen utgår från läktaren. På främre delen av motivet står en man med vit och grön klädsel på läktaren. Han dricker ur ett kärl. Framför honom står en man med blå och grön klädsel. På den högra delen av den främre delen av motivet, står en soldat med grå rustning, samt grå, gul och svart sköld.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "Olle Hagdahl 46".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "41". Ungefär mitt på den översta sidan av affischen är den märkt med blyerts: "41". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Det finns något mer fuktfläckar längs den nedersidan.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Karl Erik Ove "Olle" Hagdahl målare, skulptör, formgivare och grafiker är född 1910 i Stockholm. Han har utbildat sig på tekniska skolan, Blombergs målarskola och vid akademin. Hagdahl har främst målat landskap, modellerat figursaker och gjort torrnålsraderingar med bland annat Stockholmsmotiv. Han har även gjort konsthantverksföremål. Hagdahl har även 1938 varit gravör vid Riksbankens sedeltryckeri.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_15

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, GREKISK TEATER UNDER SOFOKLES' TID, FÖRLAG A. -B. P. A.

Källhänvisning

“KrM 1/2001 15 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 1 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13214.

Personrelationer