KrM 1/2001 13 - Plansch

KrM1Y2001_13.jpg

Titel

KrM 1/2001 13 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

13

Tillkomsttid start

1936

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "GUSTAF II ADOLF TAGER AVSKED AV STÄNDERNA". Motivet utspelar sig i en stor sal. På den bakre väggen hänger fyra stycken fresker med färgmotiv på. På den vänstra väggen finns ett fönster. I andra änden av salen står Kung Gustaf II Adolf i gul klädsel. I famnen har han en liten flicka i röd och vit klänning. Kungen håller fram sin högra arm. Bredvid kungen till vänster, något bakom honom, står tre stycken män. På den andra sidan om kungen, till höger, står tre män med ryggen mot. Framför dessa män står tre röda stolar. På den främre delen av motivet, till vänster, står fyra äldre män. Alla med gråsvart klädsel och och vit krage. Tre av dem har svart huvudbonad. I bakgrunden, längs med den bakre väggen står en mängd män i adlig klädsel.

Under motivet längst ner till vänster står: "IDUNS TR. ESSELTE A.-B. STOCKHOLM 1936" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "16". På övre högra hörnet är affischen märkt med blyerts: "35". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_13

Material 1

Papp

Signering / märkning

IDUNS TR. ESSELTE A.-B. STOCKHOLM 1936, GUSTAF II ADOLF TAGER AVSKED AV

Källhänvisning

“KrM 1/2001 13 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 2 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13212.

Personrelationer