KrM 1/2001 12 - Plansch

KrM1Y2001_12.jpg

Titel

KrM 1/2001 12 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

12

Tillkomsttid start

1932

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "BILD FRÅN STOCKHOLMS HAMN PÅ GUSTAV VASAS TID". Huvudmotivet på affischen är ett hav med höga vågor. I mitten av motivet seglar ett stort vikingaskepp med besättning. I bakgrunden syns flera andra vikingaskepp. På främre vänstra delen av motivet syns fören på ett vikingaskepp.

Under motivet längst ner till vänster står: "IDUNS TRYCKERI AKTIEBOLAG, STOCKHOLM 1932" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "OLLE HJORTZBERG".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "RECORD PATENT". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "48". På övre högra hörnet finns en fastklistrad etikett på vilken det står: "Vikingaflotta". Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. En bit av högra hörnet på planschen är av.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren och tecknaren Gustaf Olof "Olle" Hjortzberg är född 1872 i Stockholm. Hjortzberg har studerat vid akademin, samt i Paris, Italien, Spanien, Grekland och i Asien. Han var professor vid akademin åren 1911-37. Hjortzberg är kändast för sina dekorativa och storslagna fresker i kyrkor. Några kyrkor han har arbetat vid är Klara kyrka, Matteus kyrka och Engelbrekts kyrkan. Alla i Stockholm. Hjotzberg är mycket influerad av bysantinsk och assyrisk konst. Hjortzberg har också gjort landskaps- och figurmotiv. Han har även illustrerat Gustav V:s bibel.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_12

Material 1

Papp

Signering / märkning

IDUNS TRYCKERI AKTIEBOLAG, STOCKHOLM 1932, VIKINGAFLOTTA, OLLE HJORTZBERG

Källhänvisning

“KrM 1/2001 12 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 29 november 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13211.

Personrelationer