KrM 1/2001 11 - Plansch

KrM1Y2001_11.jpg

Titel

KrM 1/2001 11 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

11

Tillkomsttid start

1936

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "BILD FRÅN STOCKHOLMS HAMN PÅ GUSTAV VASAS TID". På den främre delen av motivet, till vänster, går en nedböjd man med plankor eller skenor på ryggen. Mannen har röda byxor och grön överdelsklädsel, samt grön huvudbonad. Bakom honom står en rödklädd man med skägg och en med en lång pinne i ena handen. I mitten av den främre delen står ett träbord med fisk på. Framför bordet står den kvinnliga försäljerskan med röd klänning, blågrått förkläde och med vit huvudbonad. På andra sidan bordet står en kvinna och en man. Kvinnan står till vänster med grön klänning och vit huvudbonad. Hon har en korg i ena handen. Mannen har grå och mattgul klädsel, samt svart huvudbonad. I bakgrunden av motivet är själva kajen. Ett skepp håller på att lastas med tunnor. Skeppet är grönt, grått och rött i färgen.

Under motivet längst ner till vänster står: "IDUNS TR. ESSELTE A. -B., STOCKHOLM 1936" med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "OLLE HJORTZBERG 1935". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även på höger kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patent". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa: "15". På övre högra hörnet står siffran "32" med blyerts. Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Fuktfläckarna är fler i övre högra hörnet.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren och tecknaren Gustaf Olof "Olle" Hjortzberg är född 1872 i Stockholm. Hjortzberg har studerat vid akademin, samt i Paris, Italien, Spanien, Grekland och i Asien. Han var professor vid akademin åren 1911-37. Hjortzberg är kändast för sina dekorativa och storslagna fresker i kyrkor. Några kyrkor han har arbetat vid är Klara kyrka, Matteus kyrka och Engelbrekts kyrkan. Alla i Stockholm. Hjotzberg är mycket influerad av bysantinsk och assyrisk konst. Hjortzberg har också gjort landskaps- och figurmotiv. Han har även illustrerat Gustav V:s bibel.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_11

Material 1

Papp

Signering / märkning

IDUNS TR. ESSELTE A. -B., STOCKHOLM 1936, BILD FRÅN STOCKHOLMS HAMN PÅ GUSTAV

Källhänvisning

“KrM 1/2001 11 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 28 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13210.

Personrelationer