KrM 1/2001 10 - Plansch

KrM1Y2001_10.jpg

Titel

KrM 1/2001 10 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

10

Tillkomsttid start

1936

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "ARBETET PÅ EN BONDGÅRD UNDER VASATIDEN". I mitten av motivet, till vänster, finns en gavel av ett timmerhus. Innanför fönstret står en brunklädd man med skägg. Han har en pinne i händerna. Till höger om gaveln står en äldre man med gråvit överdelsklädsel. Mannen har långt grått skägg och svartgrå huvudbonad. Mannen hugger ved. Till höger om denna man, något i bakgrunden, plogar en blåklädd man en åker med hjälp av träplog och två rödvita tjurar. Bakom honom finns ytterligare en plogande man. Bakom honom i sin tur finns fler jordtegar.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM 41" med svarta bokstäver. Ovanför denna text är planschen signerad "OLLE HJORTZBERG 35". Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett på högre kortsida ett rostigt metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "13". På övre högra hörnet står siffran "31" med blyerts. Skolplanschen är skavd längs sidorna och har en del fuktfläckar. Mitten av planschen är vikt uppifrån och ner.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Målaren och tecknaren Gustaf Olof "Olle" Hjortzberg är född 1872 i Stockholm. Hjortzberg har studerat vid akademin, samt i Paris, Italien, Spanien, Grekland och i Asien. Han var professor vid akademin åren 1911-37. Hjortzberg är kändast för sina dekorativa och storslagna fresker i kyrkor. Några kyrkor han har arbetat vid är Klara kyrka, Matteus kyrka och Engelbrekts kyrkan. Alla i Stockholm. Hjotzberg är mycket influerad av bysantinsk och assyrisk konst. Hjortzberg har också gjort landskaps- och figurmotiv. Han har även illustrerat Gustav V:s bibel.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_10

Material 1

Papp

Signering / märkning

IDUNS TR. ESSELTE A. -B., STOCKHOLM 1936, ARBETET PÅ EN BONDGÅRD UNDER VASATIDEN

Källhänvisning

“KrM 1/2001 10 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 26 oktober 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13209.

Personrelationer