KrM 1/2001 1 - Plansch

KrM1Y2001_1.jpg

Titel

KrM 1/2001 1 - Plansch

Museikod

KrM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1/2001

Littera / subnummer

1

Tillkomsttid start

1945

Beskrivning

Rektangulär skolplansch med motiv av färg över "Gatuliv i svensk stad under medeltiden". På den främre delen av motivet finns till vänster en riddare/soldat som gripit en narr. I mitten en blåklädd pojke med säck på ryggen. Till höger en häst med ryttare.
I mitten av motivet finns en väg som löper igenom hela planschen. På bägge sidor om vägen finns byggnader. Den främre byggnaden, till höger, är gjord av tegel och trä. Den andra är av huvudsakligen trä.

Ungefär i mitten av motivet finns ett vildsvin. Bakom detta står en man med röd ovanklädsel och gröna byxor. Till vänster om denna man står en munk i brun dräkt. Till vänster om honom står en kvinna i blå klänning och vit huvudbonad. Denna kvinna tar emot en vas av en man med röd huvudbonad och gult förkläde som står i ett hus, där en del av väggen har fällts ut likt ett bord. På denna utfällda del står vaser, samt kanna och skål.

Under motivet längst ner till vänster står: "ESSELTE STOCKHOLM" med svarta bokstäver. Längst ner till höger står: "FÖRLAG A. -B. P. A. NORSTEDT & SÖNER STOCKHOLM". Ovanför denna text är planschen signerad "L K 45".

Längst upp på planschen, i mitten, finns ett snöre trätt genom två hål, vilket är till för upphängning. Det finns även ett metallbeslag med krok. På metallbeslaget står: "Record Patents". På själva beslaget finns ett cirkelrunt hål. I hålet kan man utläsa en svart siffra: "4". Skolplanschen är skavd och har en del fuktfläckar.

Skolplanscherna kommer ursprungligen från Söderportskolan i Kristianstad. Gåvogivaren Nils Gustav Fält har varit gymnasielärare i svenska och samhällsämnen där. Han kom 1955 till Söderportskolan och var verksam där framtill pensioneringen 1991.

Gåvan förvärvades den 22/1, 2001.

Sakord

Plansch

Klassifikation 1

Samhälle

Klassifikation 2

Skolväsen

Specialbenämning

Skolplansch

Negativnummer

KrM1Y2001_1

Material 1

Papp

Signering / märkning

ESSELTE STOCKHOLM, Gatuliv i svensk stad under medeltiden, FÖRLAG A. -B. P. A.

Källhänvisning

“KrM 1/2001 1 - Plansch,” Regionmuseet Skåne, hämtad 2 december 2021, https://samlingar.regionmuseet.se/items/show/13208.

Personrelationer